Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo

10
AA
Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova odbilo je danas, 13. maja zahtjev patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da posjeti Pećku patrijaršiju.

Iz tog Ministarstva je navedeno da posjete iz Srbije neće biti dozvoljene sve dok Srbija nastavlja da krši Briselski sporazum, ne dozvoljava posjete kosovskih zvaničnika Srbiji i "ne prestaje sa kampanjama protiv Kosova u međunarodnoj areni, kako u procesu integracije tako i u procesu priznavanja, nastavlja da koristi govor mržnje i pretnje prema Kosovu i njenim predstavnicima".

"Srbija je, kao što je poznato, napravila ministarsku grupu za kršenje Osnovnog sporazuma i sprečavanje članstva Kosova u Vijeću Evrope i sve dok nastavlja sa takvim pristupom i ratom na bilo koji način protiv Kosova, neće biti odobrenja ovakvih posjeta", navedeno je u saopštenju.

Sa tržišta u BiH se povlače kocke za supu poznate kompanije 'Podravka'

Dodaje se da se Srbija ohrabruje da primjeni Osnovni sporazum i da djeluje recipročno u vezi sa Kosovom i međusobnim posjetama.

Srpska pravoslvana crkva je na svom sajtu objavila da su patrijarha srpskog Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da u popodnevnim satima doputuje u sjedište Srpske pravoslavne crkve, manastir Pećku patrijaršiju, na prijelazu Merdare zaustavili službenici kosovskih vlasti i bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak na Kosovo.

Oglasio se Dodik nakon "najvažnijeg" sastanka s Vučićem: Šta ovo planiraju za početak maja?

Kako je navedeno, patrijarh i arhijereji su trebali da učestvuju na početku redovnog godišnjeg zasjednja Svetog arhijerejskog sabora SPC-a.

Iz SPC-a smatraju da je takva odluka nerazumna i neprihvatljiva, ali u isto vrijeme slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu.

Dalje se navode da patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu da učine ono što do njih da se ‘prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva’.

Dodaje se da će zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora početi sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak