Ovo je najveća prevara hrvatskog ugostiteljstva: 'Sve počinje s jednim pitanjem'

7
Radiosarajevo.ba
Ovo je najveća prevara hrvatskog ugostiteljstva: 'Sve počinje s jednim pitanjem'

Ciljani inspekcijski nadzor Porezne uprave, proveden ovog ljeta, otkrio je zabrinjavajuće podatke: čak 60 posto ugostitelja varalo je s izdavanjem računa.

Direktor Porezne uprave Božidar Kutleša, u razgovoru za RTL Danas, pojasnio je kako se nepravilnosti, uglavnom povezane s neizdavanjem ili storniranjem računa, odnose na 5.000 rizičnih poreznih obveznika.

Na pitanje kako najčešće varaju, Kutleša je objasnio da se uglavnom radi o neizdavanju računa.

Zukan Helez: "Naložio sam da se ispita slučaj pripadnice OS BiH koja se pojavila sa kokardom"

“Često je ponuda u pitanju koja kasnije ne bude fiskalizirana što je najteži porezni prekršaj koji se sankcionira prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su na terenu pojačan pogotovo tokom turističke sezone”, objasnio je Kutleša.

Govoreći o onima koji izdaju račun, pa ga kasnije storniraju, Kutleša je objasnio da taj račun u principu nije niti izdan odnosno nije fiskaliziran.

Zaustavila lopova na plaži u Splitu: Shvatila je da joj pokušava ukrasti torbicu, pa brzo reagovala

“Ako nije prošao kroz fiskalizaciju taj račun je neispravan”, dodao je Kutleša.

Kod povrede zakona, u težim slučajevima dolazi i do zatvaranja objekata. Ovog ljeta, devet objekata bilo je zatvoreno, većinom u Zagrebu, kao krajnja mjera kada se ne poštuju propisi.

Na pitanje o sivoj ekonomiji, Kutleša je istaknuo kako je PDV “jaz” u Hrvatskoj 5,8 posto, što nas svrstava uz bok s državama poput Danske i Irske. Unatoč žalbama ugostitelja da je tokom sezone teško pratiti sve transakcije, Kutleša je naglasio da većina uspijeva poštovati pravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak