Otkriveno kako će izgledati porez na nekretnine u Hrvatskoj: Evo ko neće morati plaćati

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno kako će izgledati porez na nekretnine u Hrvatskoj: Evo ko neće morati plaćati

Marko Primorac, ministar finansija, nakon sjednice Vlade Hrvatske govorio je danas, 29. augusta, o uvođenju poreza na nekretnine. Naveo je da je ideja da se izjednačni tretman dugoročnog i kratkoročnog najma nekretnina.

Rekao je da se porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor.

"U tom kontekstu ćemo u ponedjeljak predstaviti izmjene, cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti raspon i uvesti obvezu raspona kojim će se oporezivati takve nekretnine. Propisati ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i ostvarenja našeg cilja, a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanja nekretnina", rekao je ministar Primorac za tportal.

UEFA | Težak poraz Zrinjskog od Portugalaca: Projektil sa 30 metara za potpuni debakl

Dodao je da je prijedlog da se poveća i donja i gornja granica za oporezivanje, ali nije želio otkriti konkretne brojke kazavši kako to ostavlja za ponedjeljak, 2. septembra 2024. godine.

"Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe ako imaju nekretninu plaćati će porez", rekao je ministar.

Britanija ima budžetsku 'rupu' od 50 milijardi KM: 'Stvari su gore nego što smo ikada zamišljali'

Istaknuo je da je prijedlog da će se porezni obaveznik utvrđivati u martu za tekuću godinu i onaj ko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno, taj ne bi plaćao porez na nekretnine.

Branko Bačić, potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar graditeljstva, nije želio otkriti koliko će iznositi porez na nekretnine, kazavši da će se održati još jedan krug analize cijena i prihoda. Ali otkrio je još jednu vrstu nekretnina na koje se neće plaćati proez na nekretnine.

"Porez se ne bi plaćao na one jedinice koje nisu u funkciji, odnosno nisu osposobljene za stanovanje, nisu spojene na električnu mrežu i slično. One nekretnine koje nisu i ne mogu biti useljive, na njih se ne bi plaćao porez na nekretnine", rekao je Bačić. Dodao je da je cilj da se nekretnine koje se koriste u kratkoročni najam pretvore u one za dugoročni najam, a onda će, smatra, pasti i cijene najma nekretnina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak