Britanija ima budžetsku 'rupu' od 50 milijardi KM: 'Stvari su gore nego što smo ikada zamišljali'

2
Radiosarajevo.ba
Britanija ima budžetsku 'rupu' od 50 milijardi KM: 'Stvari su gore nego što smo ikada zamišljali'
Foto: EPA / Keir Starmer

Starmer je rekao da su "stvari lošije nego što smo ikada zamišljali" nakon što je otkrivena rupa u javnim financijama od 22 milijarde funti (50,9 milijardi maraka). Premijer koristi ovaj argument da upozori da će budžet, koji će biti predstavljen 30. oktobra, biti "bolan".

Premijer Velike Britanije je izjavio:

"Pred nama je budžet u oktobru i biće bolan. Nemamo drugog izbora, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo.Oni s najvećim ramenima trebali bi nositi teži teret, i zato se obračunavamo s onima koji porez plačaju u drugim zemljama.

GRAS obavještava građane: Sutra izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza

GRAS obavještava građane: Sutra izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza

Oni koji su napravili haos trebali bi doprinijeti njegovom ispravljanju, zbog toga jačamo ovlasti regulatora za vodu i podržavamo stroge kazne za vodovodne kompanije koje dopuštaju da otpadne vode preplave naše rijeke, jezera i mora.

Ali baš kao što sam odgovorio na nerede, morat ću se obratiti zemlji i tražiti od vas velike stvari, da prihvatite kratkoročne poteškoće za dugoročno dobro, težak kompromis za stvarno rješenje.

Znam da je nakon svega što ste prošli to zaista veliki zahtjev i teško za čuti. To nije pozicija u kojoj bismo trebali biti. To nije pozicija u kojoj želim biti, ali moramo okončati politiku lakih odgovora, koja ništa ne rješava."

Rekao je da su "stvari lošije nego što smo ikada zamišljali", govoreći na pres-konferenciji:

"U prvih nekoliko sedmica otkrili smo rupu u javnim financijama od 22 milijarde funti i prije nego što neko kaže 'Oh, ovo je samo predstava ili igranje politikom', hajde da se prisjetimo da OBR (Kancelarija za odgovornost budžeta) nije znala za to, napisali su pismo u kojem su to izložili.

Nisu znali jer je prethodna vlada sakrila to i čak prošle srijede, samo prošle srijede, saznali smo da smo zbog neodgovornosti prethodne vlade posudili gotovo 5 milijardi funti više nego što je OBR očekivao u posljednja tri mjeseca. To nije predstava, to je činjenica."

Rachel Reeves, ministrica finansija, planira povećati poreze, smanjiti troškove i napraviti promjene u socijalnim davanjima u budžetu za oktobar. Reeves će početkom sljedećeg mjeseca primiti početnu procjenu stanja ekonomije od OBR-a, ali vjeruje da nema naznaka da se osnovna finansijska pozicija vlade poboljšava, javlja Guardian.

Starmer kaže da "neće biti uobičajeno" kada parlament ponovo zasjeda u ponedjeljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije