Novi protesti nakon izbora u Srbiji: Beogradom odjekuje 'Vučiću lopove'

0
Radiosarajevo.ba
Novi protesti nakon izbora u Srbiji: Beogradom odjekuje 'Vučiću lopove'

Počeo je u ponedjeljak, 25. decembra, u Beogradu još jedan protest ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) zbog brojnih izbornih nepravilnosti. Ovo je osmi protest koalicije "Srbija protiv nasilja".

"Hoću da znate roditelji, prijatelji, braćo i sestre, i ti Aleksandre Vučiću - puštaj našu djecu iz tvojih zatvora. Nemoj više da se igraš, Aleksandre Vučiću. Prvo ti ukradu rijeke, pa ti ukradu šume, onda ti ukradu penzije, na kraju ti ukradu i izbore, pa se čude što je narod bijesan.

Večeras smo ovdje mirno i ostat ćemo mirno, ali to neće biti dovijeka. Iza nas je zid uz koga smo pritjerani, a ispred nas kordon policije. Pitam, ko plaća te pendreke? Ko plaća te suzavce?", pitao je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, obrativši se okupljenima.

Široki Brijeg upisao četvrti poraz u nizu, FK Velež slavi novu pobjedu

"Mi smo svi ovdje na istom zadatku, izbori su pokradeni i sada se svi borimo da se izbori ponište i da dođe do novih fer izbora", naveo je Vladimir Obradović.

On je naveo da je podržao studentske proteste u ponedjeljak, 25. decembra, i da imaju isti pogled na to kako ovaj problem treba da se riješi.

U Nemanjinoj ulici uspostavljen je saobraćaj, a sada je blokirana Ulica kralja Milana, u kojoj se ispred Skupštine Srbije održava osmi protest sa zahtjevom da se ponište izbori.

Ispred Skupštine Srbije, u kojoj je sjedište Republičke izborne komisije, nalaze se dva uniformisana policajca na vratima.

Studenti su se vrlo brzo pridužili okupljenim građanima i od samog starta protesta moglo se čuti "Vučiću, lopove".

Podsjetimo, eksplozija nezadovoljstva građana koji od 18. decembra protestuju protiv izborne krađe u Beogradu dogodila se u nedjelju, 24. decembra, spontano ispred skupštine grada Beograda. Nakon očekivanih protesta i okupljanja ispred RIK, odbornici i poslanici pokušali su sinoć da uđu u svoje prostorije u pomenutoj skupštini, žandarmerija je odgovorila biber sprejom i dimnim bombama, pa su odgovorili i građani, piše Direktno.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak