Novi problemi u turističkoj regiji Hrvatske: Divlje svinje počele napadati ljude

4
Radiosarajevo.ba
Novi problemi u turističkoj regiji Hrvatske: Divlje svinje počele napadati ljude

Divlje svinje postaju sve veći problem kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i na širem dubrovačkom području, a pogotovo kod onih koji obrađuju svoje vrtove.

Ni otoci više nisu izuzetak, piše Dubrovački vjesnik.

Na Lopudu se nažalost dogodilo ono čega su se mnogi pribojavali još od ranije - divlje svinje napale su čovjeka. Toto Bergamo Rossi, Italijan koji dugo godina boravi na Lopudu doživio je neugodnost i zadobio povrede od životinje koja je došla skoro do njegovih ulaznih vrata.

SDA Srebrenica: 'Pozivamo Međunarodnu zajednicu da prestane s licemjernom politikom prema žrtvama'

"Napadnut sam u večernjim satima i srećom da sam to bio ja, a ne neko dijete, strah me da bi posljedice bile ozbiljnije. Na otoku boravim dugo godina i s divljim svinjama imamo problem zadnjih 7-8 godina. Mišljenja sam kako je divljih svinja na otoku jako puno i da se brzo razmnožavaju i niko ih ne lovi. Lopud je za njih raj jer se nalaze na otoku i samo se razmnožavaju. U drugim državama Evrope divlje svinje se love kako zbog mesa tako i zbog opasnosti koju predstavljaju za ljude što ne bi rekao da je slučaj ovdje.

Napadnut sam na skalinima od kuće. Prilikom penjanja zatekao sam je na sredini skala te se ona zatrčala na mene vjerovatno od straha. Prilikom skoka povrijedila me na predjelu leđa, međutim ništa previše i osjećam se dobro. Najviše me brine što se ovakva situacija može dogodit nekome tko je manje fizički moćan, u tom slučaju posljedice bi bile ozbiljnije. Nekoliko puta sam pokušao preko policije i vlasti ukazati na problem međutim nisam dobio konkretan odgovor na situaciju. Dugo boravim na Lopudu i smatram ga malim rajem jer nema auta i sigurno je mjesto tako da bi želio da se problem divljih svinja riješi kako bi i dalje mogli šetati ulicom bez straha.

Osim što su mene napale, vidim da uništavaju usjeve ljudima i da lokalno stanovništvo muku muči s problemom. Svaku večer se na ulici igraju djeca i ne bi bilo dobro da ih svinje napadnu", rekao je Dubrovačkom vjesniku Rossi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak