Nominacija Marte Kos: "Konačno dobra vijest za regiju"

8
Radiosarajevo.ba
Nominacija Marte Kos: "Konačno dobra vijest za regiju"

Slovenka Marta Kos nominirana je danas za novu evropsku komesarku za proširenje u novom sastavu Evropske komisije (EK), koji je u Strasbourgu predstavila predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, javila je ranije agencija Fena.

Kos će na tom mjestu zamijeniti Mađara Olivera Varhelyija, inače velikog prijatelja lidera bh. entiteta Republika srpska (Rs) Milorada Dodika, koji je bezuvjetno podržavao njegovu politiku. Možda je baš zato dobio sektor "zdravlje i dobrobiti životinja", koji će ubuduće voditi u Komisiji.

Sretno mu...

Kemo bi danas slavio 76. rođendan: Njegove pjesme bile su ogledalo života, ljubavi i emocija

Šta u odnosu sa Varhelyija dinamici odnosa u regiji i odnosima regije sa EU može donijeti Slovenka Kos, inače sestra Drage Kosa, bivšeg čelnika Radne grupe protiv podmićivanja pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji, sjetimo se, u aprilu 2021. godine oštro ustao protiv famoznog non-papera koji je predlagao "mirno razdruženje" BiH.

O nominaciji Marte Kos za portal Radiosarajevo.ba govori prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

Drago Kos o non-paperu: Dokument je opasan, zaslužuje oštru reakciju vaše države

"Evropski komesar za proširenje može donijeti osvježenje i novu dinamiku proširenja na Zapadni Balkan. Međutim, ključno za proširenje je, da li postoji politička volja za proširenjem u državama članicama i Evropskom vijeću, koje zasada nema", ističe Bećirović.

Međutim, nagalšava da Marta Kos "još uvijek nije zvanični kandidat Slovenije", te da treba pričekati sve procedure.

"Ukoliko prođe sve potrebne procedure u Evropskom parlamentu, nisu isključeni zapleti, ona će predstavljati kontinuitet politike premijera Slovenije Roberta Goloba prema Zapadnom Balkanu posebno prema Bosni i Hercegovini i to je konačno nešto dobro za region. Robert Golob je najbolji glas zemalja kandidata za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana u Evropskom vijeću i generalno u EU", naglasio je Bećirović.

Što se tiče dosadašnjeg evropskog komesara za proširenje Olivéra Várhelyija, nisu bila velika očekivanja od njega kao Orbanovog kadra ni unutar EU, a još manje na Zapadnom Balkanu izuzev kao podrška i logistika Orbanovim saveznicima u regionu i njihov glas u EU.

"Jedan od njih je i Milorad Dodik. Posljednju godinu vidimo da je se Várhelyi povukao zbog afera i pristranosti koje bi mogle kulminirati u javnosti i pritajeno je djelovao kako bi sačuvao svoju glavu i kako vidimo uspio je, jer će ponovno biti evropski komesar ovoga puta za zdravlje i brigu o životinjama", zaključio je Bećirović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak