Njihov ubod je smrtonosan, a sve ih je više u bh. susjedstvu: "Nalaze se u drveću, dimnjacima..."

2
Radiosarajevo.ba
Njihov ubod je smrtonosan, a sve ih je više u bh. susjedstvu: "Nalaze se u drveću, dimnjacima..."

Agresivni i gladni stršljeni postali su prava prijetnja stanovnicima Slavonije, posebno u području Valpova i Općine Semeljci, gdje vatrogasci svakodnevno izlaze na nekoliko intervencija kako bi uklonili njihova gnijezda.

Karlo Korov iz Zelčina opisao je svoj susret sa stršljenima. "Radio sam nešto po dvorištu i vidio da izlaze... Kad sam ušao u pušnicu, imao sam šta vidjeti - dva gnijezda puna stršljena", kazao je za Dnevnik.hr. Zbog sigurnosti svog sedmomjesečnog sina i porodice odmah je pozvao vatrogasce.

Suzana Zrimić iz DVD-a Kešinci potvrdila je da nema dana bez intervencije, naglasivši da su u posljednjoj sedmici imali devet intervencija. "Stršljeni se nalaze u krovištima, nalaze se u dimnjacima, nalaze se u drveću...", objasnila je. Pune ruke posla ima i DVD Valpovo. "U prošloj godini imali smo 41 intervenciju, sad već imamo tridesetak, a evo još nije ni pola sezone", rekao je Stjepan Koški, zapovjednik DVD-a Valpovo. 

Iz BH Meteo upozoravaju: Vraćaju nam se ekstremne vrućine, ponovo će lokalno biti 40 stepeni

Ovo je doba godine kad su najaktivniji. "Zato što im je sad vrijeme intenzivne prehrane. Kad imaju obilje hrane, onda je i ubrzano razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnijezda", objašnjava Koški. Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć. "Imali smo nekoliko situacija, evo sad u zadnjoj smjeni bio je pacijent koji je od ranije imao alergijsku reakciju na ubod", rekla je dr. Anita Vadlja s Objedinjeg Hitnog prijema KBC-a Osijek. 

Najveći je rizik za osobe koje su ranije pretrpjele ubod stršljena ili su alergične na ubod osa i pčela. Za njih je važna svaka minuta. "Bitno je naglasiti da ne idu sami u hitnu službu, nego u pratnji. Stanje se vrlo brzo pogorša. Drugo, bilo kakvi ubodi u području glave i vrata, ako imaju osjećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika, ostalo, trebaju doći", rekla je Vadlja. 

Zbog najezde stršljena osječko-baranjski vatrogasci prošli su posebne obuke i dobili specijalnu opremu. Intervencije se najčešće provode navečer, kada su stršljeni manje aktivni i tada se vraćaju u svoja gnijezda. "Kada napravimo izvid i pronađemo gnijezdo, onda nanosimo pjenu koja se uvlači u gnijezdo, dva puta u razmaku od 10 minuta, to je poput pur pjene koja ulazi u gnijezdo i taj otrov djeluje 24 sata, oni ulaze, otruju se i padaju", objašnjava Luka Vuksanić iz DVD-a Valpovo.

Naglašava kako znaju tokom intervencije biti jako agresivni prema njima, pogotovo u manjim prostorijama, zabijaju se u kacige, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne mogu gledati koliko ih peku oči. Vuksanić je naglasio i savjetuje građane da u slučaju ako ih uoče, kontaktiraju 122 ili vatrogasce i da ih sami ne diraju, piše Večernji.

Foto: Unsplash: Ilustracija / Stršljen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak