Nepoznata bolest se širi regionom, dvoje preminulih, zaraženi izolovani

Radiosarajevo.ba
Nepoznata bolest se širi regionom, dvoje preminulih, zaraženi izolovani
Ministarstvo zdravstva Makedonije potvrdilo da su dvije osobe preminule od nepoznate bolesti u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Pacijenti su bili u teškom stanju zbog otkazivanja više organa, a uzrok bolesti se istražuje, piše Večernji list BiH. Oni su u Infektivnu kliniku primljeni prije četiri dana s vrućicom, proljevom, povraćanjem. Jedan pacijent je umro odmah, a drugi jučer ujutro.

Preminuli su bili u dobi od 24 i 50 godina, bez drugih zdravstvenih problema. Zvonko Milenković, direktor Klinike za infektivne bolesti i predsjednik Odbora za infektivne bolesti, rekao je kako su preminuli iz okolice Gostivara, a trenutačno u klinici imaju još četiri zarazna bolesnika, ali oni nisu u tako lošem stanju.

"To je vrlo febrilan sindrom koji utječe na više organa. U ovom slučaju utječe na jetra, bubrege i zgrušavanje krvi. U infektivnoj klinici za sada nema karantene, ali su zaraženi pacijenti izolirani"; rekao je Milenković na konferenciji za novinare upriličenoj zbog situacije s nepoznatom zarazom.

Milenković je objasnio kako je u pitanju nekoliko mogućih uzroka stanja bolesnika, uključujući hemoragičnu groznicu.

"Sumnjamo na više agenata koji prenose različite vektore poput insekata i glodavaca i zato ćemo ispitati bilo koju situaciju dok ne dobijemo rezultate. Važno je da ima nisku razinu prijenosa od osobe do osobe i nema mjesta panici", rekao je Milenković.

Kazao je kako je odmah obavijestio Centar za javno zdravstvo iz kojeg su izišli na mjesto i obavljaju epidemiološke studije. Povjerenstvo za zdravstvo utvrđuje o kojoj bolesti je riječ, a među građane se uvukla panika zbog nepoznate bolesti koja se širi.

Umrli pacijenti bili su rođaci, međutim, prema potvrdi Ministarstva zdravstva Makedonije, u bolnici ima i zaraženih koji nisu u srodstvu s preminulima. Makedonski mediji izvještavaju kako je riječ o nepoznatoj visokozaraznoj bolesti te da se sumnjaju kako je cijelo selo Simnica u okolici Gostivara zaraženo nepoznatom bolesti te se očekuju novi pacijenti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak