Nakon ginekologa iz Osijeka: Otkriven još jedan slučaj u bolnici u Hrvatskoj

1
Radiosarajevo.ba
Nakon ginekologa iz Osijeka: Otkriven još jedan slučaj u bolnici u Hrvatskoj

Nedavni slučaj ginekologa iz KBC-a Osijek, koji je zbog silovanja pacijentice tokom pregleda nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora, nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj.

Ukazuju na to i iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka ukazujući kako i u bolnici Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u Vukovaru radi nepravomoćno osuđeni doktor za kazneno djelo silovanja u pokušaju i vršenje bludnih radnji na štetu 11 pacijenata.

Kako navode iz Centra, taj doktor, inače specijalist opće kirurgije i uži specijalist vaskularne hirurgije, i dalji radi nesmetano u vukovarskoj bolnici. Inače, taj doktor je prije radio i kao predavač na Vukovarskom univerzitetu Lavoslav Ružička.

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

U svojoj obrani optuženi doktor je govorio kako je cijeli postupak osmišljen kao pakleni plan da ga se uništi kao doktora, naučnika, supruga, oca dvoje djece i političara te da je on izrazito heteroseksualna osoba, da ima odbojnost prema homoseksualnim odnosima, piše Večernji.hr.

Cijeli sudski postupak uslijedio je nakon što je doktora prijavio jedan od studenata vukovarskog univerziteta kojega je doktor neprimjereno dodirivao.

Ministar potvrdio: Ginekolog osuđen za silovanje, više ne radi u bolnici

U ranijim napisima Večernjeg lista o ovom slučaju pisali smo i kako su se takvi slučajevi događali tijekom predavanja ili ispita na univerzitetu, ali i u doktorovoj ordinaciji u vukovarskoj bolnici kamo je pozivao studente.

Zbog svih tih prijava doktor je u novembru prošle godine pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri i pol godine.

S obzirom na to da doktor i dalje radi u bolnici, Centar je od čelnika vukovarske bolnice zatražio odgovore koje su korake i mjere poduzeli kao poslodavac u ovom slučaju, odnosno jesu li donijeli ikakvu mjeru privremenog udaljavanja doktora od obavljanja liječničke dužnosti sve dok se pravomoćno ne okonča postupak. Napominju kako su od vukovarske bolnice zatražili i odgovor je li se protiv navedenog doktora pokrenuo disciplinski postupak, odnosno je li se vodio disciplinski postupak pred sudom Komore.

Zaprimili smo odgovor u kojemu su nas obavijestili da nisu upoznati s navedenim slučajem te da u proteklih deset godina nije zaprimljena niti jedna pritužba na rad ili postupanje imenovanog doktora niti posjeduju informaciju da je nadležna Komora postupala prema imenovanom doktoru.

S obzirom na naš upit i značaj težine kaznenog djela, obavijestili su nas da su se obratili Ministarstvu pravosuđa RH i zatražili dokaz o osuđivanosti za kazneno djelo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova doktora specijalista kirurgije.

Također, uputili su zamolbu Općinskom sudu u Osijeku za dostavu presude na temelju koje smo im uputili zahtjev. U odgovoru su naveli da će po primitku tražene dokumentacije NMB Vukovar kao poslodavac poduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulirati radno pravni status doktora, stoji u priopćenju Centra. Ravnatelj vukovarske bolnice Ante Blažanović i nama je slično odgovorio navodeći da kao bolnica nema nikakvih informacija o ikakvoj presudi protiv njihova zaposlenika te da oni nisu ni sud ni policija.

Liječnička komora podržava zakonske izmjene koje bi omogućile suspenziju doktora
"Kada bude postojala nekakva pravomoćna presuda, moći ćemo donijeti odluku kao bolnica. Do tada mi s tim nemamo ništa. Sve dodatne informacije oko ovog slučaja i o tome vodi li kakav postupak protiv doktora mogu se zatražiti u Ministarstvu zdravstva",  kratko nam je rekao Blažanović napominjući kako se radi o doktoru koji je višegodišnji zaposlenik vukovarske bolnice.

Više smo pokušali doznati i od nekih drugih doktora iz vukovarske bolnice koji su nam potvrdili kako nepravomoćno osuđeni doktor i dalje radi s pacijentima.

"Prema nama je on uvijek bio korektan i kada smo pročitali u medijima o čemu se radi, svi smo se iznenadili. Je li sve to istina ili nije, mi u to ne ulazimo. Mislim da bi dobro bilo radi svih nas, ali i cijelog sustava, da svi liječnici protiv koji se potvrdi optužnica budu suspendirani s radnog mjesta sve dok presuda ne bude pravomoćna. Malo je nezgodno i nama, a prije svega pacijentima bez obzira na to o kojem doktoru se radi", rekli su nam liječnici iz vukovarske bolnice s kojima smo razgovarali na ovu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak