Najezda 'prozirnih' buba u Hrvatskoj, lijepe se na kožu, kosu, bodu: "Gotovo se nemoguće zaštititi"

2
Radiosarajevo.ba
Najezda 'prozirnih' buba u Hrvatskoj, lijepe se na kožu, kosu, bodu: "Gotovo se nemoguće zaštititi"

Prozirne bubice okupirale su Hrvatsku. Građani se žale da im se lijepe na kožu, kosu, hodaju po odjeći, pa čak i bodu. Šteta koju rade na drveću vidljiva je golim okom - lišće stabala naglo požuti. Riječ je o mrežastim stjenicama, za koje stručnjaci kažu da nisu opasne, piše HRT.

Ne prenose bolesti i nisu opasne za zdravlje ljudi, ali ubodi hrastove mrežaste stjenice stvaraju nelagodu. Stigle su iz Sjeverne Amerike prije 11 godina i velikom se brzinom proširile Hrvatskom. Ugnjezdile su se i u središtu Zagreba.

Mislim da ih na biciklu sigurno u pet minuta pokupim jedno 30. Ako ih ne otresem skužiš za par minuta, kad te ubodu, pojasnila je Julija iz Zagreba.

Zemljotres u Hrvatskoj

"Ja stanujem u zgradi i bude ih strašno puno na prozoru", rekla je Neda iz Zagreba.

Izrazito su otporne, a u ovim krajevima nemaju prirodnog neprijatelja. Hrane se sokovima iz lista, pa zato hrast tokom ljeta ima žuto lišće.

"U našem području napada sve vrste hrastova. Isto tako možemo je naći na prizemnom rastu, na kupini i drugom šumskom drveću. Zanimljivost je da, iako je američka vrsta, ne napada crveni hrast koji je iz Amerike", istaknuo je Milivoj Franjević, izvanredni profesor Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Ova vrsta ribe voli 'gricnuti' kupače u Jadranu: Evo ko posebno treba biti na oprezu

Riječ je o štetniku koji slabi hrast, no ne uništava ga u potpunosti. Budući da se gnijezde ispod lišća ne pomaže ni zaprašivanje. Ljude napada zbog toplinskog stresa.

"Ljudi i životinje nisu izvor hrane za ovoga kukca jer njihovo probavilo nema sposobnost za preživjeti ako bi se hranilo krvlju sisavca ili čovjeka. Zaštititi se je teško, gotovo nemoguće. One su male, sitne, lete. mogu doseći više katove zgrada. Jedino nekakve varijante mreža za komarce i zatvaranje. Nekakva sredstva, repelenti neće donijeti dobar rezultat", naveo je Franjević.

Iako ugriz ostavlja crvenilo na koži, a može izazvati svrbež i iritaciju, stručnjaci kažu da je za ljude bezopasan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak