Muškarac u Hrvatsku unio 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova iz BiH

2
Radiosarajevo.ba
Muškarac u Hrvatsku unio 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova iz BiH

Hrvatski državljanin (67) je zaradio kaznenu prijavu jer je izbjegavajući carinski nadzor u zemlju unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova, doznaje se u petak, 19. jula, u splitskoj policiji.

Muškarca su otkrili policijski službenici Postaje granične policije Trilj u srijedu oko 18.50 sati prilikom nadzora i zaštite državne granice. Vidjeli su osobu koja je išla pješke i nosila dvije vreće koje je ostavila u blizini granične linije, nakon čega se vratila u dubinu BiH, javila je Hina.

Nedugo nakon toga su policajci uočili vozilo koje nezakonito izlazi iz Hrvatske, prelazi državnu granicu na mjestu gdje nema stalnih službi i gdje je državnim graničnim oznakama zabranjeno kretanje i zadržavanje, i vozi prema mjestu gdje su prethodno ostavljene dvije vreće. Poslije se osoba vratila i opet nezakonito ušla u Hrvatsku.

Stigla prognoza do 2. augusta: Osvježenje, pa opet vreline, a evo šta donosi početak osmog mjeseca

Policajci su pratili kretanje vozila te ga zaustavili. Pregledom vozila su pronašli dvije vreće u kojima su se nalazili živi riječni rakovi.

Vozilom je upravljao 67-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen i doveden u službene prostorije, a o događaju je obaviješten inspektor zaštite prirode, kažu u policiji.

"Nad 67-godišnjakom je provedeno istraživanje, te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je izbjegavajući mjere carinskog nadzora uvezao 37,95 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova, te je ostvario obilježja kaznenog djela trgovanje divljim vrstama i izbjegavanje carinskog nadzora, radi čega će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu", rekla je Antonela Lolić iz splitske policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak