Moguća katastrofa na tržištu: Hrvatskoj prijeti nestašica namirnice koju svaki dan koristimo

6
Radiosarajevo.ba
Moguća katastrofa na tržištu: Hrvatskoj prijeti nestašica namirnice koju svaki dan koristimo

Hrvatska bi zbog suše mogla ostati bez šećera. Na istoku zemlje, gdje je najveća proizvodnja šećerne repe, uništeno je više od 80 posto uroda.

U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu poslijepodne, 11. septembra, održan je hitan sastanak, pomoć će se tražiti i od Bruxellesa, a detalje donosi Nova TV.

"Repa se držala koliko je mogla. Onda je list izvlačio vlagu iz repe i repa se smanjivala i smanjivala i sad su se osušili i repa i list", rekao je Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca.

Burne reakcije na plan njemačkog kancelara za okončanje rata u Ukrajini: 'Misle da je sad vrijeme'

Na istoku se proizvodi 85 posto repe za proizvodnju šećera, a uništeno je više od 80 posto uroda.

"Naše porodično gospodarstvo ima negdje oko 126 hektara šećerne repe, a nećemo vaditi jedno 80 hektara", pojasnio je Kelić tokom razgovara s reporterkom Dnevnika Nove TV Marinom Bešić Đukarić.

U poljima elementarna nepogoda, a na tržištu moguća katastrofa. Suša je uništila repu ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u Europi, pa je pitanje hoće li ove godine uopće biti šećera.

"Takva je situacija i u Mađarskoj, Sloveniji, a vidio sam i u Srbiji da je strašna situacija. Pa nemam pojma više tko će sijati šećernu repu kad smo ovako na gubitku. To bi mogao biti kraj za šećeranu u Županji, zadnju šećeranu u Hrvatskoj", upozorio je Kelić.

Posljednja hrvatska šećerana ne pamti ovakvu kampanju.

"Vjerujte, mi radimo s prepolovljenim kapacitetom, cijena tog šećera je ogromna. Sve skupa jako loša situacija", rekao je predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je hitan sastanak jer bez repe nema ni šećera.

"Naš je sastanak rezultirao da ćemo u četvrtak krenuti prema Europskoj komisiji, inicirati na aktivaciji kriznih rezervi u poljoprivredi. To se čeka šest mjeseci ako se odobri", napomenuo je ministar Josip Zadro.

Iz Vlade umiruju da čine sve kako šećernu krizu ne bi okusili i građani.

"Nema potreba za zabrinutost za naše građane, dakle neće biti ni uvoza niti povećanja cijena vezano za šećer. S te strane Vlada štiti građane", ustvrdio je državni tajnik Tugomir Majdak.

Manjak šećera nadomjestit će se zalihama i dijelom iz rafiniranja.

"Poskupljenja sigurno ne prijete, ali imamo katastrofalnu situaciju u RH", smatra Zadro.

Jer na koljenima su i industrija i zaduženi proizvođači. Ukupne obveze dosegnule su 10 miliona eura. Na Vladu ide i prijedlog ukidanja referentnih prinosa te kreditiranje dugova uz pomoć HBOR-a. Ne sanira li se problem odmah, proizvođači sljedeće godine neće sijati šećernu repu, a to bi bio kraj hrvatskom šećeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak