Meteorolog saopćio kakvo nas ljeto očekuje: U ovom mjesecu će biti ekstremno vruće

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolog saopćio kakvo nas ljeto očekuje: U ovom mjesecu će biti ekstremno vruće

Hrvatski meteorolog je saopćio da nakon toplog proljeća velika je vjerovatnoća i nadprosječno toplog ljeta s raznolikom količinom padavina.

 Dok se čekaju zvanične prognoze klimatologa, već sada se može gotovo potvrditi kako je srednja proljetna temperatura zraka širom Hrvatske bila među najvišim u historiji mjerenja. Pritom je ukupna proljetna količina padavina se razlikovala - na istoku i jugu Hrvatske većinom manja od prosječne, a veća u mnogim mjestima zapadnih kopnenih krajeva i sjevernog dijela Jadrana, gdje je nakon marta, ekstrema ponegdje bilo i u aprilu, na primjer u Krku, gdje je zabilježena ne samo nova rekordna dnevna količina padavina za april (168 mm) nego i ekstremna ukupna mjesečna količina padavina - 275,3 mm, barem prema trenutno još neslužbenim podacima, piše HRT.

Osim analize proljeća, meteorolog Krunoslav Mikec iz DHMZ-a pripremio je i prognozu za ljeto. "Prema prognostičkim izračunima velika je vjerovatnoća nadprosječne topline bez izraženijeg signala za odstupanje od prosječne sezonske količine padavina", prognozira Mikec.

Kako iz inostranstva uplatiti pomoć za nastradale u poplavama u Bosni i Hercegovini

U prvom dijelu juna, prognozira Mikec, vjerovatan je nastavak majskih vremenskih prilika. Zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za dalje manje kiše. U drugom dijelu juna povećava se vjerovatnoća za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće.

Primjetno toplije od prosjeka izgledno je i tokom jula. Naravno, nije isključeno u dijelu mjeseca promjenjivije vrijeme, barem u unutrašnjosti, i to posebno na zapadu, te moguće i na sjevernom Jadranu, pri čemu može biti uvjeta za jače nestabilnosti. Prema jugu kiše i dalje vjerovatno malo ili nimalo, uz tople i vrlo tople noći i vruće dane. U augustu će vjerovatno biti podjednako toplo ili čak još malo toplije nego u julu, uz sve vjerovatniji manjak padavina u odnosu na prosjek, na jugu Hrvatske i izraženiju sušu.

U Bosni i Hercegovini osvanulo sunčano jutro: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

"Hoće li tokom ljeta, uz najavu iznaprosječne topline, biti toplinskih valova? Velika je vjerovatnoća da hoće. Ali kada tačno, koliko intenzivnih i koliko dugotrajnih, ne može se pouzdano prognozirati. Isto tako, mnogi se s pravom pitaju, može li se ponoviti olujno nevrijeme kakvo nas je pogodilo prošlog jula. Nažalost, kako je u uslovima velike zagrijanosti energija u atmosferi iznimno velika, mogu postojati uslovi za ponavljanje nečeg sličnog. Ali za detaljnije i pouzdanije informacije treba pratiti prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na sedmičnok i posebno dnevnoj razini", piše za HRT Mikec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak