Masovni protesti zbog rudarenja litijuma: Mala mjesta u Srbiji iskazala nevjerovatan odziv

3
Radiosarajevo.ba

Nekoliko dana uoči najavljenih protesta protiv kompanije Rio Tinto u Beogradu i drugim velikim gradovima Srbije, Arhiv javnih skupova objavio je detaljnu analizu svih dosadašnjih 28 protesta protiv ove kompanije.

Prema analizi, koja se temelji na brojanju učesnika putem fotografija i video snimaka s društvenih mreža, ovi protesti predstavljaju najsnažniji protestni pokret u novijoj historiji Srbije.

Analiza pokazuje da je odziv na proteste izvan Beograda bio izuzetno visok, što ukazuje na značajan nivo građanskog angažovanja u cijeloj zemlji. Istraživanje je uključilo procjenu broja učesnika u odnosu na lokalno stanovništvo i prikazivanje rezultata u poređenju sa potencijalnim odzivom u Beogradu.

Mioković: Srbija i njeni političari nemaju monopol nad Prebilovcima. To su žrtve fašizma

Ključni rezultati analize:

  • Čak deset protesta protiv Rio Tinta koji su dosad održani u manjim mestima van Beograda imalo je četverocifren broj učesnika.
  • U pet mesta (Mionica, Osečina, Rekovac, Bogatić i Kosjerić) na proteste je izašlo više od petine lokalnog stanovništva, a u Mionici i više od trećine.
  • U pogledu odziva lokalnog stanovništva, čak 20 od ovih 28 protesta bilo je veće od najvećih protesta protiv nasilja održanih prošle godine u Beogradu.
  • U odnosu na broj stanovnika grada u kome su održani, 13 protesta je bilo proporcionalno veće i od 5. oktobra 2000. godine, kada je svrgnut Slobodan Milošević.

Ova impresivna statistika postaje još značajnija uzimajući u obzir da su ovi protesti organizovani bez ikakve stranačke infrastrukture i često su ih vodile lokalne grupe aktivista sa malo iskustva u organizaciji masovnih događaja.

Arhiv javnih skupova naglašava da ovako masovan odziv van Beograda, posebno u manjim mjestima, nije zabilježen u posljednje tri decenije, što ukazuje na duboku zabrinutost i angažovanje građana u pitanjima vezanim za zaštitu životne sredine i društvenu pravdu.

U prilogu je tabelarni prikaz navedenih rezultata prema relativnoj veličini, u koji su, radi ilustracije i poređenja, dodati i neki najveći skupovi iz Beograda.

Radiosarajevo.ba: Tabelarni prikaz dosadasnjih protesta protiv Rio Tinta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak