Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera

7
Anadoilija
Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera

Vlada Kosova će odložiti početak primjene mjere reciprociteta na srpska dokumenta sa 1. avgusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

Je li ovo razlog nemira: Šta građanima na sjeveru Kosova donosi preregistracija vozila?

Kinezi "Valter brani Sarajevo" pripisali Srbiji: 'Puls otpora ovog grada nije moguće ukrasti'

"Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbjednosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd", navodi se usaopćenju Vlade Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani i zamjenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom obavili su sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

"Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje dve odluke od 29. juna 2022. i to na 1. septembar 2022. godine, a od 1. augusta 2022. će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, napetosti Srbije i Kosova potaknute su odlukom Prištine da od 1. augusta u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”, a da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak