Republika Sjeverna Makedonija konačan prijedlog za novo ime države

Radiosarajevo.ba
Republika Sjeverna Makedonija konačan prijedlog za novo ime države

Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, o čemu su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor. Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verificiraju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gde bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se također na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uvjetom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed "zeleno svijetlo" za otvaranje pregovora s EU i priključenje NATO.

"Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unapred položi oružje", rekla je glasnogovornica Nove demokratije Maria Spiraki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak