KFOR poručio: Jednostrani akti kosovskih vlasti rizikuju dalju eskalaciju tenzija

3
AA
KFOR poručio: Jednostrani akti kosovskih vlasti rizikuju dalju eskalaciju tenzija

Mirovne trupe NATO-a na Kosovu KFOR oštro su osudile jednostrane akte nasilnog ulaska novoizabranih kosovskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru Kosova.

KFOR je u saopćenju za medije naveo da "pomno prati situaciju u opštinama na sjeveru Kosova, gdje je usljedila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabranih predsjednika opština u zgrade opština".

"Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalje eskalacije tenzija. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane akte i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbijednost na Kosovu", navodi KFOR.

Priča o jednom od sarajevskih simbola: Znate li kad je izgrađen relej Hum?

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbjegla dalja eskalacija.

"Prvi prioritet KFOR-a ostaje obezbjeđivanje bezbjednog i sigurnog okruženja, u skladu s njegovim mandatom Saveta bezbijednosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbijednosti na Kosovu", zaključuje se u saopštenju KFOR-a.

Prethodno je iz Vlade Kosova saopšteno da se premijer Kosova Albin Kurti sastao s komandantom KFOR-a general-majorom Angelom Micheleom Ristuccijem o situaciji na sjeveru Kosova.

Drama na sjeveru Kosova: Bačeni suzavac i šok bombe, ima povrijeđenih, spaljena vozila...

"Bezbjednosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale bezbijedno i mirno okruženje za sve. Premijer Kurti je istakao da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da nesmetano pružaju kvalitetne javne usluge svim građanima", stoji u saopštenju.

Tokom dana specijalne jedinice Policije Kosova su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Haos na Kosovu: Vučić šalje vojsku, Srbi se sukobili sa policijom

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

"Usljed napada, pet policajaca je zadobilo lakše tjelesne povrede, oštećena su četiri službena vozila, jedno je zapaljeno, a drugo oštećeno. Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije EULEX. Takođe, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama, za koje se u saradnji s pravosudnim organima sprovode istrage", saopšteno je.

Iz Policije Kosova je navedeno i da su određeni kriminalni pojedinci ili grupe, osim napada na službena lica i vozila, pokušali da blokiraju različite puteve šljunkom i teškim vozilima.

Američki senatori Murphy i Peters u Prištini: SAD će pomoći Kosovu u ostvarivanju napretka

"U cilju obezbjeđenja slobodnog kretanja ljudi i robe, Policija Kosova je preduzela mjere za njihovo uklanjanje i čišćenje puteva u saradnji i koordinaciji s nadležnim organima. Vozila su uklonjena, putevi su slobodni za saobraćaj, dok je Kosovska policija angažovala svoje jedinice za uviđaje i dalje policijske akcije", navedeno je iz Policije Kosova.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak