Drama na sjeveru Kosova: Bačeni suzavac i šok bombe, ima povrijeđenih, spaljena vozila...

6
Radiosarajevo.ba
Drama na sjeveru Kosova: Bačeni suzavac i šok bombe, ima povrijeđenih, spaljena vozila...
Foto: Prtscr / Youtube / Dramatični prizori s Kosova

Policija Kosova je u petak, uprkos otporu grupe građana, ušla u opštinske objekte Zvečan i Zubin Potok - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Kako javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) s terena, u toku je ulazak policijskih snaga u zgradu opštine Leposavić. I ovdje je ranije bačen suzavac i šok bombe. Iz policije je saopšteno da na ovaj način pomaže novim gradonačelnicima sjevernih kosovskih opština - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok - da pristupe službenim objektima tih opština pošto su dan ranije položili zakletve.

Prema ranijim izvještajima, gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri je već ušao u zgradu opštine.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Pucnji su se čuli i u Zvečanu, a na mjestu događaja su viđena i kola hitne pomoći. Vlasti Kosova su za nemire okrivile srpske "kriminalne i nelegalne strukture".

"Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju", naveo je na Twitteru šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, Blerim Vela.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi poručio je da se moraju osigurati uslovi da se u javnim institucijama obavljaju dužnosti: "Oni koji su izabrani glasovima, mogu i da budu svrgnuti (sa vlasti) glasovima. Po pravilu, rijetko ko uživa podršku svakog građanina. Ali to ne znači da nezadovoljni građani mogu da blokiraju izabrane zvaničnike da odu na svoja radna mjesta."

Haos na Kosovu: Vučić šalje vojsku, Srbi se sukobili sa policijom

Haos na Kosovu: Vučić šalje vojsku, Srbi se sukobili sa policijom

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, pak, osuđuje akciju kosovskih vlasti oko pristupa opštinskim zgradama na sjeveru zemlje: "Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti."

Policija Kosova je saopštila da je pet policajaca zadobilo lakše tjelesne povrede prilikom pokušaja da uđu u zgradu opštine Zvečan te da je pričinjena materijalna šteta na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno.

"Službenici za javni red su u kontinuitetu razgovarali s okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mjesta, ali su to kontinuirano odbijali", navodi se u saopštenju Policije.

Policija navodi da su njeni službenici bili gađani tvrdim predmetima i šok bombama.

Pripadnici Policije Kosova su, kako se navodi, bili prinuđeni da reaguju u samoodbrani te da je upotrebljen suzavac kako bi se rastjerala masa, a gradonačelnicima omogućio ulazak u opštinske objekte. Policija navodi da sarađuje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterisali kao "napad na ustavni poredak".

Sirene na sjeveru Kosova

Najprije su se u petak oko podneva začule sirene u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, a potom su se građani okupili i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću. Gradonačelnici tri opštine sa srpskom većinom - albanske nacionalnosti - položili su zakletvu dan ranije u javnim objektima, poput škola, iz sigurnosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atiq stupio na dužnost 19. maja.

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je izjavio u četvrtak da je njihovom zakletvom ozvaničena "okupacija četiri opštine" na sjeveru. Zemlje Kvinte - Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo - izrazile su zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocjenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rješenje za opštine na sjeveru, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije  vozila sa srpskih na kosovske tablice. Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice. Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije