Katastrofa na plaži u Hrvatskoj: Ni slučajno se nemojte kupati ovdje, objavljeni alarmantni podaci

0
Radiosarajevo.ba
Katastrofa na plaži u Hrvatskoj: Ni slučajno se nemojte kupati ovdje, objavljeni alarmantni podaci

Alarmantni su podaci (ne)čistoće mora na Benama.

Tragom dojava građana, ali i Društva "Marjan", Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan naručila je ispitivanje otpadnih voda koje se često slijevaju u more iz septičke jame. Naime, u vodopravnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne smije biti crijevnih enterkoka i escherichije coli na Benama, a malo je reći da su vijednosti prekoračene.

Splitski dograonačelnik Bojan Ivošević objavio je frapantne rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

"Usporedbe radi kada dodatno pročišćene komunalne otpadne vode ispuštate u površinske priobalne vode u 100ml smije biti prisutno 200cfu crijevnih enterkoka i 500cfu escherichije coli".

JU PŠ Marjan zajedno s NZJZ SDŽ uzela je uzorak s Bena, a rezultati su alarmantni!

"U 100ml uzorka s Bena, crijevnih enterokoka je 2.000.000 cfu odnosno 10.000 puta više nego što smije biti u komunalnim otpadnim vodama koje se smiju puštati u more, a escherichije coli ima 5.800.000 cfu odnosno 11.600 puta više", naglasio je.

Posjetioci hrvatskih plaža uputili žalbe: 'Ako naiđete na ovakav prizor, ovo su vaša prava'

Usporedio je podatke s Bena s graničnim vrijednostima koje moraju biti u komunalnim otpadnim vodama i tada su rezultati više od deset hiljada puta prekoračili vijednosti. Ukratko, podaci su katastrofalni.

Podsjetio je kako je koncesiju dala i nadzire je Splitsko-dalmatinska županija.

Godinama upozoravamo na septičku jamu iz koje su se fekalije više puta slijevale u more. Međutim, nikada se ništa nije poduzelo kako bi se sanirao problem, piše Slobodna Dalmacija.

"Suprug i ja se kupamo tamo već godinama i svake godine isto.. Na današnji praznik smo odlučili otići ranije i zatekli smo ovaj prizor. More puno fekalija", pričala nam je ogorčena Jasenka koja nam je prije mjesec dana poslala fotografije fekalija u moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak