Ivo Sanader negirao krivicu za ratno profiterstvo

0
Fena
Ivo Sanader negirao krivicu za ratno profiterstvo

Ivo Sanader negirao je u petak krivicu za ratno profiterstvo u aferi Hypo u postupku koji je na zagrebačkom sudu krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo nepravomoćnu presudu iz 2018., kojom je bivši hrvatski premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostepenom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a RH negativno utjecalo na život ljudi i ekonomski potencijal te zemlje u ratu.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna (oko 950.000 KM) nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasade.

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi Hypo

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Pojašnjavajući odluku, najviši sud je naglasio da je pravilo utvrđivanje činjenica odlučno i za ocjenu je li ostvarena znatna imovinska korist nerazmjerna.

Vrhovni sud je istaknuo kako prvostepeni sud smatra da treba primijeniti Zakon o nezastarijevanju, ali dodaje da radnja kaznenog djela ratnog profiterstva stjecanjem nerazmjerne imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na štetu materijalnih uvjeta života stanovništva i ekonomskog potencijala države.

''Mora dovesti do ozbiljnih povreda javnog poretka ili povreda javnog poretka širih razmjera, odnosno do ugrožavanja temeljnih vrijednosti ili interesa državne i društvene zajednice. Nejasno je u prvostepanoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 miliona kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva", pojasnio je sud.

Ističu da je to jedan od temeljnih kriterija za ostvarenje bitnih obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva prema pravnom shvaćanju izraženom u odluci Ustavnog suda tokom ovog suđenja.

Preminula sutkinja koja je osudila Sanadera

''Pritom, navedeni je zajam, prema prvostepenoj presudi, u odnosu na nepovoljne uvjete kreditiranja na domaćem bankarskom tržištu bio povoljan za RH u odnosu na visinu kamatnih stopa i u odnosu na rok otplate'', naglasio je Vrhovni sud dodajući da u vrijeme zaključenja ugovora o zajmu nije bilo stranih konkurentskih banaka na tržištu koje bi bile zainteresirane za kreditiranje RH te da je provizija isplaćena iz sredstava banke, a ne na teret države.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak