Vrhovni sud Hrvatske preinačio odluku: Oslobođen Ivo Sanader

0
Radiosarajevo.ba
Vrhovni sud Hrvatske preinačio odluku: Oslobođen Ivo Sanader
Foto: AA / Ivo Sanader došao na sud prvi put sa slobode

Tri godine nakon što je nepravomoćno oslobođen optužbi u aferi HEP -DIOKI te tri sedmice nakon što je o žalbama na tu presudu raspravljao Vrhovni sud Hrvatske, Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer, dobio je svoju četvrtu pravomoćnu presudu, ali prvu oslobađajuću. Skupa s njim oslobođen je i Robert Ježić.

Odlučio je tako Vrhovni sud Hrvatske koji je saopćio da je odbio žalbu državnog advokata, ali i da je po službenoj dužnosti za jedan dio optužbi donio odbijajuću presudu.

Prevedeno, iako su Sanader i Ježić nepravomoćnom presudom bili oslobođeni za sve optužbe koje su im se stavljale na teret, za dio tih optužbi je nastupila zastara, pa je u odnosu na taj dio optužbi donesena odbijajuća presuda, dok je ostatak nepravomoćne oslobađajuće presude sada potvrđen.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Prema optužnici Sanader i Ježić su se teretili da su Ivana Mravka, koji je u inkriminisano vrijeme bio na čelu HEP-a potaknuli da počini zloupotrebe u korist DIOKI-ja. Odnosno, prema optužnici od HEP-a je traženo da se DIOKI-ju odobri zajam od 15 miliona kuna (oko četiri miliona KM), na što je Mravak pristao iako su zakonski propisi to zabranjivali.

Zajam koji je HEP dao DIOKI-ju je odobren i isplaćen, a bilo je dogovoreno da ga se vrati u roku od 60 dana. Ali to DIOKI nije učinio, pa je zaključeno nekoliko dodataka tom ugovoru kojim je produljen rok povrata zajma, koji je vraćen nakon šest mjeseci.

U odnosu na tu tačku optužbe, Vrhovni sud Hrvatske je konstatirao da je za tu tačku nastupila zastara te su pojasnili o čemu se tu radi.

"U optužnici je navedeno da je djelo počinjeno 20. marta 2009. Prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo koje je bilo predmet postupka zastara kaznenog progona nastupa deset godina nakon počinjenja djela.

Ako je prije nastupa zastare donesena prvostepana presuda, onda se zastara kaznenog progona produžuje za dvije godine. S obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 12 godina, utvrđeno je da je nastupila zastara kaznenog progona.

Kada nastupi zastara kaznenog progona, tada se prema zakonu i po službenoj dužnosti optužba mora odbiti pa je takvu odluku Vrhovni sud i donio u odnosu na ovaj dio optužbe", pojasnili su s Vrhovnog suda, prenose hrvatski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije