Hrvatskom zastupniku Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatskom zastupniku Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju

Saborskom zastupniku i predsjedniku Hrvatskih suverenista Marijanu Pavličeku je zabranjen ulazak u Republiku Srbiju, potvrdili su Pavliček i njegova stranka.
 
Marijan Pavliček je trebao zvanično, kao poslanik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, prisustvovati manifestaciji bunjevačkih Hrvata, Dužijanca u Subotici.

Hini je Pavliček rekao da je zaustavljen na graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo, gdje mu je nakon sat vremena zadržavanja na granici zabranjen ulazak u Srbiju, uprkos diplomatskom pasošu i zvaničnoj najavi da će preći državnu granicu.

"Nakon sat čekanja, srbijanski granični policajci rekli su mi da nemaju nikakve zvanične informacije o najavljenom zvaničnom dolasku. Iako je sve odrađeno po protokolu, očigledno njima nije spušteno", rekao je on, prenosi Index.

Helez: "Neka Vučić uloži napore i 'ugasi' proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri OS BiH"

Izjavio je i da je na hrvatskoj strani pitao policajce da nije možda došlo do neke greške, ali da mu je rečeno da imaju najavu da dolazi. Potvrdio je da se u istoj situaciji našao i prije dvije godine, ali i objasnio da tada dolazak nije bio zvanično najavljen, kao sada.

Vanredni press Aleksandra Vučića: ‘Da li ljudi u Srbiji stvarno misle da sam blesav i lud?!‘

Hrvatski suverenisti su zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova upućivanje diplomatske note Srbiji kao i uvođenje politike reciprociteta.

"Nepojmljivo je da se hrvatskim državnim zvaničnicima onemogućava ulazak u Republiku Srbiju kako bi podržali kulturno djelovanje hrvatske zajednice u Vojvodini, a istovremeno srbijanski zvaničnici, kako državni, tako i lokalni, slobodno prisustvuju raznim kulturnim manifestacija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", poručili su Suverenisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak