Hrvatska se ozbiljno naoružava: Kupuje 50 izuzetno kvalitetnih tenkova, stare šalje Ukrajini

6
Radiosarajevo.ba
Hrvatska se ozbiljno naoružava: Kupuje 50 izuzetno kvalitetnih tenkova, stare šalje Ukrajini

Hrvatska kupuje 50 novih njemačkih tenkova Leopard 2A8, javljaju hrvatski mediji.

Ministar odbrane i Ivan Anušić i njemački ministar obrane Boris Pistorius potpisat će danas u Berlinu pismo namjere o nabavci ovih tenkova za potrebe Hrvatske vojske.

Naime, kako saznaje Jutarnji, SR Njemačka pozvala je Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabave glavnog borbenog tenka Leopard 2A8, što će stajati u pismu namjere.

Bojan Bošnjak: 'Pripremamo novi prostorni plan u Kantonu Sarajevo'

Prema dostupnim informacijama razrađen je cjelokupni model nabave. Prema njemu Hrvatska bi Ukrajini u prvoj isporuci isporučila 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80. Potom bi Njemačka uplatila novac Hrvatskoj za ta vozila (M84 i M80) te bi se za taj iznos umanjila ukupna cijena novih Leoparda 2A8.

Hrvatska vojska u ovom trenutku u svom sastavu ima oko 70 tenkova M 84, za koje sagovornici Jutarnjeg kažu da su u vrlo dobrom stanju te da se kvalitetno održavaju. Ukupni iznos ovog posla za sada nije poznat niti koji su rokovi realizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak