Policija "povalila" bandu koja je htjela da zavlada tržištem droge

Radiosarajevo.ba

Splitska policija objavila je kako je uhapšeno više hrvatskih državljana osumnjičenih da su kao dio zločinačkog udruženja počinili kaznena djela teškog ubistva u pokušaju, ubistva u pokušaju, teške tjelesne povrede i oštećenja tuđe stvari.

Splitska policija je o tome objavila detaljno saopćenje, a objavili su i fotografije.

„Zajedničkim radom policijskih službenika Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na splitskom području razbijena je kriminalna skupina čije članove se sumnjiči za počinjenje najtežih kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja“, saopćila je policija.

Foto: MUP RH: hapšenje pripadnika kriminalne organizacije

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u cilju preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, odnosno protupravnog pribavljanja znatne imovinske koristi stečene preprodajom droge, u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba u dobi od 20 do 38 godina, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja i streljiva, kojim su pokušali usmrtiti pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško ozlijedili i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja.

Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. novembra 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim tjelesno napali i nanijeli mu teške povrede glave. Prilikom pretraga obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj „Glock“ s pripadajućom municijom.

Osumnjičenog 29-godišnjaka se također sumnjiči da je 25. decembra 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu, radi ostvarivanja uvodno spomenutog cilja zločinačkog udruženja kojem i sam pripada, iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, s namjerom da ga usmrti, a nakon čega je 2/3. februara 2019. u mjestu Trolokve, s ciljem zastrašivanja iste osobe, vatrenim oružjem oštetio vozilo Mercedes parkirano u blizini njegove kuće.

„Osim toga, sumnjiči ga se i za oštećenje vozila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, počinjeno 26. januara 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio streljivo, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano vozilo Mercedes, također radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja“, objavila je policija.

Foto: MUP RH: hapšenje pripadnika kriminalne organizacije

Riječ je najvjerojatnije o automobilu Ivana Giljanovića, napadača na Marka Bekavca. Giljanović je u bijegu od 1. maja prošle godine.

Policija spominje i posljednji slučaj, napad u Kaštelima na Jozu Čabraju.

„Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. januara 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti jednu osobu i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U namjeri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli.

Foto: MUP RH: hapšenje pripadnika kriminalne organizacije

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i osnovana sumnja da su 29-godišnjak, 38-godišnjak, 21-godišnjak, 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, po prethodnom dogovoru i planu, 5. marta 2019. u Kaštel Sućurcu pokušali usmrtiti 28-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, i to na način da su, nakon detaljno razrađenog zajedničkog plana i pozivanja oštećenog na dogovoreno mjesto, do njega došli 29-godišnjak i 21-godišnjak, kojom prilikom je 29-godišnjak u 28-godišnjaka, koji se nalazio u vozilu BMW, ispalio više hitaca, u namjeri da ga usmrti", objavila je policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak