Haos u Beogradu, opozicija organizovala proteste: Traže poništavanje izbora za gradsku skupštinu

8
Radiosarajevo.ba
Haos u Beogradu, opozicija organizovala proteste: Traže poništavanje izbora za gradsku skupštinu

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" okupile su se 18. decembra na protestu ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u centru Beograda tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu Srbije.

"Okupili smo se zbog flagrante krađe izbora. Ne možemo i nećemo da prihvatimo rezultate, imamo desetine hiljada dokaza da je došlo do prekrajanja izborne volje građana", rekla je ispred RIK-a predstavnica liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić.

Najavila je da će liderom opozicione liste Miroslavom Aleksićem započeti štrajk glađu do, kako je rekla, poništavanja izbora.

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" potom su ušli u sjedište RIK-a kako bi predali zahtjev i, kako su saopštili, dokaze o izbornoj krađi, javlja Radio Slobodna Evropa.

Građani, okupljeni na poziv lidera opozicione koalicije, uzvikuju "Ne damo glasove", a u jednom trenutku pokušali su da probiju ogradu koja je postavljena ispred sjedišta RIK-a.

Stranke koalicije "Srbija protiv nasilja" tvrde da je na lokalnim izborima u Beogradu 17. decembra vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) prekrajala izbornu volju građana.

Vučić je sad i Šešelj i Milošević u jednom, a vrlo je znakovito ko je sinoć stajao uz njega

"S obzirom na to da je više od 40.000 ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške SNS listi, čime je drastično promijenjena izborna volja Beograđana, zahtjevamo poništavanje izbora u gradu Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada", saopštila je ta koalicija.

Oni su takođe zatražili "čišćenje biračkog spiska".

SNS je ranije odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje građana i neregularnostima na koje su ukazali i posmatrači CRTA-e, ali i predstavnici međunarodne Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je da je "izvijesno" da je njihova lista pobijedila u Beogradu i da vjeruje da će Aleksandar Šapić biti, kako je naveo, "stari novi ili novi stari" gradonačelnik.

Stigli najnoviji rezultati izbora u Srbiji: Evo kakvo je stanje na vrhu

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista oko SNS-a je na beogradskim izborima osvojila 39,3 posto glasova (49 mandata), a lista "Srbija protiv nasilja" 34,3 posto (42 mandata).

Cenzus su prešli desna koalicija NADA sa šest posto glasova (sedam mandata), lista Socijalističke partije Srbije sa 4,8 posto (šest mandata) i po prvi put desničarka, proruska lista Branimira Nestorovića, poznatom po terorijama zavjere, sa 5,4 posto glasova (šest mandata).

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

[facebook_video]https://www.facebook.com/nova.rs.officialpage/videos/335779725876086[/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak