FOTO: 'Pride je izazov za Srbiju'

Radiosarajevo.ba

Konferenciju na kojoj učestvuju pripadnici LGBT populacije iz cijelog svijeta uvodnim obraćanjem otvorio je šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport koji je komentarišući nadolazeću šetnju naveo da ne bi smjela da postoji nikakva sumnja u to da je sloboda okupljanja nešto što je odavno prepoznato kao suštinski element bilo koje demokratije.

Nedjelja beogradskog Pride-a 2013. počela je danas međunarodnom Konferencijom o slobodi okupljanja LGBT zajednice. U toku sljedeće sedmice bit će održano mnoštvo debata i okruglih stolova, kao i brojne izložbe, koncerti, filmske projekcije i druge aktivnosti, a šetnja bi trebalo da se održi u subotu, 28. septembra.

„Sloboda okupljanja figurira među ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama koje čine dio suštinskih vrijednosti Europske Unije, koje su u osnovi demokratije i vladavine prava“, rekao je Davenport.

Davenport je istakao:

„Neophodno je reći da mi nismo ovdje da govorimo o novim pravima. Uz poštovanje drugih fundamentalnih prava, građani očekuju od državnih organa da djelotvorno i čvrsto postupaju u svakom slučaju kada postoje dokazi o nasilju ili diskriminaciji ili kada postoje prijetnje nasiljem“.

Objašnjavajući ime Pride, šef delegacije EU rekao je da su osobe LGBT zajednice dovedene u situaciju da se osjećaju postiđeno zbog svoje seksualne orijentacije.

„Pride nedelje širom svijeta imamo upravo zbog toga da bi se eliminisao osećaj manje vrijednosti i srama“, naglasio je Davenport.

Antie Rothemund, šef kancelarije Vijeća Evrope u Srbiji navela je da su ljudska prava univerzalna, nepodjeljiva, neotuđiva i nezavisna.

„Ne možemo da biramo ko ima prilaz ovim pravima, a druge da izostavimo“, rekla je Rothemund.

Govoreći o konferenciji, Rothemund je ocijenila da je ovo „odlična prilika da se razmotri zašto je potrebno i kako može da se održi Pride sljedeće subote“. Ona je dodala da je u Srbiji u proteklih dvije-tri godine došlo do određenih pozitivnih promena.

Pride je za srpsku Vladu izazov“, rekla je Antie i dodala:

„Pride sljedeće subote može da bude lakmus test koji će pokazati da u demokratiji postoji prostor za raznolikost, i u pogledu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

Komentarišući pozitivnu bezbjednosnu procjenu policije za sljedeću subotu, šefica kancelarije savjeta Evrope je izjavila:

„Nadam se da to ne znači da bi trebalo da očekujemo zabranu šetnje.“

Goran Vilotić, branilac u oblasti ljudskih prava naveo je da je podrška međunarodne zajednice veća nego prošle godine, ali da „to sve nije dovoljno za srpske vlasti da promijene odluku koja se tiče okupljanja pripadnika LGBT zajednice“.

Jedan od razloga održavanja konferencije je i što se navršava 20 godina od ukidanja protivpravnog bluda iz krivičnog zakonika, kako kaže Vilotić.

Vilotić je naveo da pripadnici LGBT zajednice i dalje nemaju pravo da se u potpunosti izjasne javno i naglasio:

„Sloboda okupljanja LGBT zajednice se negira uglavnom u zemljama koje imaju problema sa demokratskim potencijalom i poštovanjem ljudskih prava“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak