Burno nakon koncerta u Splitu, oglasile se i udruge: "Bijelo dugme promoviše zločinačke simbole"

11
Radiosarajevo.ba
Burno nakon koncerta u Splitu, oglasile se i udruge: "Bijelo dugme promoviše zločinačke simbole"

Udruga zagrebački dobrovoljci branitelji Vukovara podnijela je u nedjelju, 1.septembra, prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba zbog koncerta grupe Bijelo dugme koji se u subotu navečer, 31. augusta, održao u Splitu.

Kako su napisali, razlog je "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njezinih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku."

Povod za prijavu je pjesma Pljuni i zapjevaj, Jugoslavijo koju je sinoć otpjevao Alen Islamović, dok je na ekranu iza njega bila jugoslovenska zastava.

Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH

"Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne u skladu sa zakonodavstvom Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovirati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo Hrvatski sabor te Vijeće Europe", navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dobrovoljci branitelji Vukovara.

"Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva miliona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovisali i 'častili' usred Splita Alen Islamović i drugovi. Sukladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih", napisala je Gregurić.

Alka Vuica u društvu Gorana Bregovića: "Divno vrijeme naše mladosti"

Podsjećamo, Bijelo dugme sa Goranom Bregovićem i Alenom Islamovićem, održalo je koncert u subotu navečer, 31. augusta, na Stinicama u Splitu, gdje je na oduševljenje publike prva pjesma koju su izveli bila "Padaju zvijezde". 

Kasnije su se nizali hitovi, pa i "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", koja je predmet izjave Udruge zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak