Brodogradilište u Hrvatskoj propalo: Preuzeo ga poduzetnik iz BiH

3
Radiosarajevo.ba
Brodogradilište u Hrvatskoj propalo: Preuzeo ga poduzetnik iz BiH

Nakon što je 2005. godine Nijaz Hastor, vlasnik jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija Prevent grupe, preuzeo poznatog proizvođača jedrilica Salonu, odnosno firmu AD brodovi iz Solina, još jedan poduzetnik iz BiH je potpisao ugovor te preuzima malo hrvatsko brodogradilište.

Naime, firma porodice Bošnjaković Fibraworld iz Gradačca potpisala je ugovor o preuzimanju malog brodogradilišta Remia plast iz Zagreba. Radi se o brodogradilištu koje je manje brodove proizvodilo u pogonu u Svetoj Nedelji, a od 2015. godine Remia plast ima novi proizvodni pogon u poslovnoj zoni Jasenovac.

Ondje je prije skoro deset godina investirano oko 1,3 miliona eura (2.54 miliona KM) u izgradnju tada najsuvremenije hale za laminiranje, s najvišim standardima zaštite okoliša, zaštite na radu i energetske učinkovitosti. Pogon je opremljen solarnom elektranom, tako da je energetski neovisan.

Potresan govor učenice iz Sanskog Mosta: "Profesorice, uvijek ćemo te se sjećati i voljeti"

Gradnja i opremanje su sufinancirani sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kreditom Hrvatske banke za obnovu te iz vlastitih sredstava. U planu je bila proizvodnja 70 plovila godišnje dužine pet do 12 metara, a ciljalo se na norveško tržište. Remia plast je 1994. godine osnovao Mirzet Rešić.

Od tada je proizveo preko hiljadu plovila od stakloplastike različitih dimenzija, pod brendom Nautika. Između ostalog je u jasenovačkom pogonu ove firme izgrađen električni brod za Nacionalni park Mljet. Katamaran na električni pogon za prijevoz posjetitelja proizveden u pogonu firmu u Jasenovcu izgrađen je za poznatu inovativnu firmu iCat pod nadzorom Hrvatskog registra brodova.

Drama u Hrvatskoj: Jedanaest članova posade bilo ugroženo zbog jedrilice

Konstrukciju i sve elemente od kompozitnih materijala izgradio je Remia plast. Radi se autonomnom plovilu koje pokreću dva elektromotora Tema, što je hrvatski proizvod. Katamaran je izgrađen po najvišim ekološkim standardima uz nulte emisije stakleničkih plinova. Duljine 15 metara, može prevoziti 52 putnika, a pokreće ga električna energija. Baterije mu se danju pune iz fotonaponskih panela ugrađenih u nadstrešnicu broda uz mogućnost nadopunjavanja iz električne mreže. Plovilo ima autonomiju vožnje za sedam sati neprekidnog rada.

Potpuni izvoznik

Firma Remia plast je upala u poslovne probleme te je nad njom pokrenut i stečajni postupak. Tako da je ovo preuzimanje od strane proizvodne firme Fibraworld donekle i spas za ovu firmu. Fibraworld je također porodična firma, koja proizvodi preko 400 različitih proizvoda i profila od fiberglasa. Jedna je od pet takvih u Europi i jedina je tvornica profila od fiberglasa u jugoistočnoj Europi.

Tragedija u Sredozemnom moru: 11 poginulih, više od 60 nestalih - među njima 26 djece

U Bosni I Hercegovini, u Gradačcu, proizvodi od 2013. godine, kada je, kako pišu bosanskohercegovački mediji, kompletna proizvodnja preseljena iz Italije, zbog boljih uslova poslovanja. Od 2016. godine Fibraworld počinje samostalno poslovati na tržištu BiH. Tamošnji mediji pišu da je vlasnik kompanije Alen Bošnjaković, rođeni Splićanin koji je odrastao u Novoj Kasabi u istočnoj Bosni, području za koje je ostao emotivno vezan.

Prije gotovo 30 godina, kao rezultat životnih okolnosti, s porodicom se preselio u Italiju, gdje je radio razne poslove i ostvario velike uspjehe. Osim firme Fibraworld, piše portal Ljudski.ba, Bošnjaković je prije nekoliko godina u Novoj Kasabi otvorio firmu Metkom, koja uspješno posluje i bavi se proizvodnjom medicinskih kada.

U Metkomu je zaposleno 30 radnika. Fibraworld posjeduje tri pogona u Gradačcu, koji u potpunosti zadovoljavaju kapacitete proizvodnje. firma ima i jedan sektor za obradu metala, čime je uokviren proces proizvodnje profila od fiberglasa. Oko 99 posto proizvodnje izvozi u razne zemlje, a najznačajnije tržište je Italija, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak