Blizu granice sa Kosovom: Albin Kurti objavio fotografije vojske Srbije i rekao "Ovo je provokacija"

1
Radiosarajevo.ba
Blizu granice sa Kosovom: Albin Kurti objavio fotografije vojske Srbije i rekao "Ovo je provokacija"

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u subotu, 12. oktobra, slike za koje je rekao da pokazuju kretanje Vojske Srbije 50 metara blizu granične linije sa Republikom Kosovom. On je rekao da su vojnici pobjegli u pravcu Srbije kada su vidjeli da su ih primjetile snage Kosova.

On je u objavi na Facebooku ovaj potez Srbije nazvao provokacijom.  

"Srbija je danas ponovo provocirala premještanjem svojih trupa oko 50 metara blizu granične linije sa Kosovom, na teritoriji opštine Kamenica. Nadležne bezbjednosne institucije Republike Kosovo odmah su uočile ove provokativne pokrete Vojske Srbije koji imaju za cilj podsticanje tenzija. Kada su vidjeli da smo ih primijetili, brzo su pobjegli i otišli u unutrašnjost svoje teritorije”, napisao je on.

Ko ima pravo na prijevremenu penziju u Federaciji i dokad to može iskoristiti?

Kurti je rekao da je Vlada Kosova uložila u izgradnju kapaciteta za spriječavanje svake prijetnje.

"Sinergija između bezbjednosnih i odbrambenih struktura, kao i saradnja sa regionalnim i međunarodnim partnerima i saveznicima, predstavlja garanciju bezbjednosti na Kosovu. U međuvremenu, Srbija nastavlja da podiže tenzije kroz hibridne akcije, sa ciljem da destabilizuje region, iako se prostor za te manevre sužava iz dana u dan. Kosovo ostaje nepokolebljivo na svom putu ka euroatlantskim integracijama, sa svojim institucijama budnim 24/7, štiteći zemlju i obezbjeđujući maksimalno praćenje situacije", dodao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak