Bizarna situacija u Hrvatskoj: Avion ušao u zračni prostor i nije se odazivao na pozive kontrole

0
Radiosarajevo.ba
Bizarna situacija u Hrvatskoj: Avion ušao u zračni prostor i nije se odazivao na pozive kontrole

Na nebu iznad Hrvatske došlo je do incidenta kada je maleni avion ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21

Avion Piper PA-24 u nedjelju je oko 10.50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta ni nakon desetak ponovljenih upita. U presretanje jednomotornog aviona poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila HRZ-a te je presreo Piper i u okolici Slunja završio s akcijom, piše AvioRadar.

Za portal je incident potvrdila Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

SDP: SDA zbog egoizma i očaja uskraćuje stotine miliona KM podrške za građane i državu

"Dana 21. jula 2024. godine avion registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom aviona nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radio veza.

U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim avionima. avion je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.'

Prema neslužbenim informacijama, radiostanica spornog aviona bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju s njim, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak