Beogradski mediji: Što diplomati u ‘roadmapu‘ plana Europske unije za Kosovo poručuju Srbiji?

0
Radiosarajevo.ba
Beogradski mediji: Što diplomati u ‘roadmapu‘ plana Europske unije za Kosovo poručuju Srbiji?

Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim narodima bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Francuske, Britanije, SAD-a, Rusije i Kine - objavili su u nedjelju navečer beogradski mediji, pozivajući se na diplomate koji rade na "roadmapu" za primjenu europskog plana za Kosovo.

Portal Nova objavio je da se to navodi u dokumentu koji su sastavili diplomati koje pripremaju vremenski raspored za implementiranje prijedloga europskog sporazuma o Kosovu, s kojim su se 27. februara u Briselu, kako je objavio šef eurodiplomacije Josep Borrell, saglasili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

"Čelnici Srbije i Kosova podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom", objavio je Borrell, koji je s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog dviju strana bio domaćin Vučiću i Kurtiju, prenosi Hina.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dokumentom koji su sastavili diplomati "pokušava se naći rješenje za protivljenje Srbije da se suglasi s prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije, dakle i u UN, a što se tumači kao neformalno priznanje nezavisnosti", navodi "Nova".

Time se istovremeno priznaje važnost Rusije i Kine kao geopolitičkih igrača i stalnih članica VS UN-a, a simbolična je gesta prema Moskvi i Pekingu koje drže stranu Srbiji, ne priznajući Kosovo.

Saglasnost Srbije na prijem Kosova u sve međunarodne organizacije predviđena je tačkom 4. prijedloga sporazuma EU-a, a upravo to je ključna zamjerka Beograda i "crvena linija" jer Srbija kategorički odbija priznati Kosovo i prihvatiti da dobije stolicu u UN-u.

U dokumentu pod nazivom “Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije – Provođenje člana 4”, čiji preslik objavljuje "Nova", navodi se da je prijedlog inspiriran Osnovnim ugovorom o dvije Njemačke iz 1972., te da se ne radi o međusobnom priznavanju, već o mirnom suživotu i saradnji.

"Savezna Republika Njemačka nikada nije priznala Njemačku Demokratsku Republiku i obrnuto. Međutim, Temeljni ugovor iz 1972. omogućio je da dvije Njemačke prihvate realnost postojanja one druge.

"Vučić koristi EU kao bankomat, a onda odbije sporazum s Kosovom! Zaustavite to!"

To je omogućilo i zapadnim zemljama da razviju odnose sa NDR. Ako Srbija i Kosovo nastave s odlučnošću da se pridruže Europskoj uniji, uskoro će doći do potpune normalizacije kroz međusobno priznavanje", navedeno je u dokumetu koji treba biti dio "roadmapa" za primjenu europskog plana za Kosovo.

Naglašeno je da su "za sada suživot kroz saradnju i mirne odnose, bez obzira na razlike, jedino što međunarodna zajednica traži od Srbije i Kosova”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak