Balkan: Zajednička skupština kao nova Jugoslavija, ali bez Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Balkan: Zajednička skupština kao nova Jugoslavija, ali bez Hrvatske

Čelnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije bi trebali krajem septembra razgovarati o osnivanju skupštine zapadnog Balkana, a u skladu s tim će razgovarati i o svim zajedničkim djelovanjima. 

Radio Slobodna Europa javlja kako je inicijativu pokrenuo crnogorski ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić. Odobrila ju je Evropska unija te Crna Gora.

Ideju povezuju s bivšom Jugoslavijom, ali bez Hrvatske i Slovenije, javljaju 24sata.hr.

“Primjećuje se jedna sličnost s našom bivšom državom Jugoslavijom, s tim što smo u ovom slučaju ostali bez Slovenije i Hrvatske, a njih smo zamijenili Albanijom, Kosovom”, rekao je čelnik crnogorskog skupštinskog odbora za europske integracije, Slaven Radunović.

Hajde da zamislimo da će se krajem mjeseca u New Yorku političari sve dogovoriti i razraditi konkretne planove kako će se slobodno kretati ljudi i roba. I kako će ih nadzirati zajednička balkanska policija koja će spriječavati svaki oblik organiziranog kriminala. Ostaje pitanje: jesu li naša društva spremna na približavanje. O tome za RSE govori profesor Envez Kazaz:

„Iz najboljih namjera i iz opravdanih razloga, lideri koji dogovaraju takve oblike suradnje kad se suoče sa činjenicom da su njihove političke elite upetljane u mnogobrojne unutarnje, dezintegrirajuće, opasne poslove, vrlo brzo odustaju od institucionalnog oblika suradnje i ostaju na deklarativu. Druga dimenzija, valja imati na umu da zemlje u regiji nisu ratificirale međugranične sporazume, npr. BiH - Hrvatska ili Srbija, da neprestano traju sukobi oko pojedinih zona na granicama.

I onda možemo reći da su u deklarativnom smislu svi lideri za suradnju, za koegzistenciju itd, a da u praktičnom smislu takva suradnja izostaje. BiH je u tom pogledu izložena tržišno nelojalnoj konkurenciji iz Hrvatske i Srbije - i neprestano, kao mala ekonomija, poput crnogorske ili makedonske ili kosovske, ostaje na periferiji ekonomski integrirajućih procesa. Prema tome, valja sumnjati u ono što govore ovdašnji političari, a detaljno analizirati ono što rade“, kaže Kazaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak