Agresivna azijska alga širi se Jadranom: 'U nekoliko godina pokrije cijelo morsko dno'

1
Radiosarajevo.ba
Agresivna azijska alga širi se Jadranom: 'U nekoliko godina pokrije cijelo morsko dno'

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita upozorava javnost na širenje smeđe alge Stypopodium schimperii u Jadranskom moru. Iako je ova invazivna vrsta prvi put zabilježena prije dvije godine, nedavno je ponovo viđena kod otoka Visa, izazivajući zabrinutost među stručnjacima.

"Alga Stypopodium schimperii – strahovita biološka invazija", stoji u naslovu objave Instituta na Facebooku. Ova smeđa alga, koja potječe iz Indijskog okeana, vjerojatno je ušla u Sredozemlje kroz Sueski kanal, a prvi put je zabilježena u Izraelu 1973. godine.

S vremenom se proširila na obale istočnog dijela Sredozemlja, uključujući Egejsko i Jonsko more u Grčkoj.

Počelo glasanje: Građani izlaze na biračka mjesta i obavljaju svoju dužnost

"Pronašli smo nekoliko primjeraka uz otok Vis u jesen 2020. godine, blizu Komiže. Kroz godinu dana brojnost je porasla na hiljade jedinki. Danas je proširena sjevernom stranom otoka sve do Visa na dubinama od 1 do 30 metara, a započela je širenje i na Biševu", istaknuli su iz Instituta.

Ova alga može doseći dimenzije preko 40 cm, dok zavičajna vrsta Padina pavonica rijetko prelazi 20 cm. Razlikovanje između ove dvije vrste je jednostavno po boji – Padina pavonica je bijela, dok je Stypopodium schimperii smeđa s ponekad tirkiznim nijansama.

Stručnjaci upozoravaju da Stypopodium schimperii u samo dvije do tri godine može prekriti 100 posto morskog dna, potpuno potiskujući zavičajne alge na stjenovitom dnu između 5 i 15 metara dubine. Ipak, nije moguće predvidjeti hoće li se ova alga uskoro proširiti cijelim Jadranskim morem ili će doći do njenog povlačenja.

Institut poziva sve koji uoče ovu algu da im se jave. "Ako je uočite, obavezno nam javite. Slikajte je pod morem ili izvadite zbog fotografiranja", navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak