Posljednji dan samita u Novom Sadu

Radiosarajevo.ba
Posljednji dan samita u Novom Sadu


Učesnici samita u Novom Sadu, čiji je planirani dio završen juče, nedvosmisleno su poručili da treba otkloniti sve prepreke u integraciji zapadnog Balkana i drugih zemalja koje žele da uđu u EU.

Šefovi država centralne Evrope, koji učestvuju u radu 16. Samita, sinoć su prošetali užim gradskim jezgrom Novog Sada.

U šetnji novosadskim ulicama, osim predsjednika Srbije Borisa Tadića, bili su i predsjednici Češke Vaclav Klaus, inače predsjedavajući EU, i Austrije Hajnc Fišer, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je izjavio Srni da je BiH na Samitu dobila veliku podršku državnika na njenom putu prema EU.

On je rekao da je zadovoljan ostvarenim kontaktima i razgovorima na Samitu šefova država centralne Evrope u Novom Sadu i da su teme o kojima se razgovara na ovom skupu - ekonomska kriza, energetika i proširenje izuzetno bitne kako za BiH, tako i za ostale države zapadnog Balkana.

"BiH je dobila veliku podršku državnika srednje Evrope kada je riječ o njenom putu prema EU. Svi se slažu da treba ići ka proširenju EU, odnosno da joj pristupi cijeli zapadni Balkan. Razumljivo je da se prije toga moraju ispuniti uslovi i ciljevi koje postavlja Evropska komisija", rekao je Radmanović.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak