Odnosi Srbije i EU tema Evropskog vijeća

Radiosarajevo.ba
Odnosi Srbije i EU tema Evropskog vijeća

U Briselu počinje dvodnevno zasjedanje šefova država i vlada EU, na kom bi trebalo da se raspravlja o stupanju na snagu trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Više ministara vanjskih poslova najavilo je u ponedjeljak na zasjedanju u Briselu da bi šefovi država mogli danas i sutra da otvore raspravu o stavu Holandije da bez izručenja Ratka Mladića neće biti deblokade sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prelaznog trgovinskog sporazuma.

Jedan britanski diplomata je u srijedu novinarima u Briselu rekao da će ova tema, iako to nije bilo izvjesno, u određenom vidu biti na radnom stolu samita evropske dvadeset sedmorice, prenio je BBC.

Iz više evropskih izvora je to također nagoviješteno, a u Vijeću ministara Unije smatraju da bi eventualno i u zaključcima zasjedanja lidera Unije mogao kratko biti spomenut i stav o odnosima sa Srbijom.

U krugovima evropske dvadeset sedmorice je do sada preovladavala procjena da bi potpuni pristanak zasad uzdržane Holandije o pomaku u odnosima sa Srbijom prije trebalo očekivati tokom idućeg švedskog predsjedništva Unije, možda već u julu.

Holandija ostaje pri svom stavu

Holanđani će ostati pri svom stavu, to je ove nedjelje holandski ministar inostranih poslova Verhaagen rekao u parlamentu, tako da neće biti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, izjavio je poslanik opozicione Liberalne stranke u holandskom parlamentu i član vanjskopolitičkog odbora Hans van Baalen.

"Naravno, možemo da razgovaramo o trgovini, Verhaagen je to ponudio. Možemo da razgovaramo i o ukidanju viza. Ali ne i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Smatramo da Srbija nije dovoljno napredovala u saradnji sa Haškim tribunalom. Srbija to mora da odradi", rekao je Van Baalen za BBC.

B92.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak