NS: Podrška zahtjevima poljoprivrednika

Radiosarajevo.ba
NS: Podrška zahtjevima poljoprivrednika
Naša stranka podržava zahtjeve bosanskohercegovačkih poljoprivrednika za kvalitetnijim i sveobuhvatnijim sistemom zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje. Neophodno je uvesti red u sistem podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji tako što će proces stimulacije poljoprivrede biti transparentniji i usmjeren kao poboljšanju i zaštiti bosanskohercegovačke poljoprivrede.

Naša stranka smatra da sistem podsticaja poljoprivredi mora biti uspostavljen na nivou države, kako bi se ukinuo debalans između entitetskih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji. Sadašnji sistem podsticaja bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima prepušten je entitetima, pri čemu zakonska regulativa omogućava pojedincima da odlučuju o korisnicima podsticaja što dovodi do korupcije.

Neophodno je uspostaviti jasne kriterije za dodjelu podsticaja i olakšica poljoprivrednicima, pri čemu kriteriji moraju biti uspostavljeni u komunikaciji sa udruženjima poljoprivrednika i poljoprivrednim zadrugama a krajnji cilj kriterija i sistema dodjele podsticaja mora biti usmjeren ka zaštiti, boljitku i stabilnosti domaće poljoprivrede.

Naša stranka smatra da je od krucijalne važnosti uvođenje dodatnih podsticaja na proizvodnju strategijski važne robe od državnog značaja, kako bi se prehrana stanovništva najvećim dijelom bazirala na domaćoj
proizvodnji. Pored toga, potrebno je uvođenje povoljnih kreditnih aranžmana sa regresiranim kamatama za strategijsko investiranje i razvoj bosanskohercegovačke poljoprivrede.

Svi pobrojani principi u skladu su sa najboljom praksom zemalja članica Evropske unije, a Bosna i Hercegovina, kao buduća članica EU, morala bi što prije poboljšati svoju poljoprivredu kako bi ona bila jaka i stabilna u otvorenom tržištu Evrope.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak