Milliband odbio funkciju šefa evropske diplomatije

Radiosarajevo.ba
Milliband odbio funkciju šefa evropske diplomatije

Foto: Reuters

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband odbio je mjesto šefa diplomatije Evropske unije, objavio je u ponedjeljak šef evropskih socijalističkih poslanika Martin Schulz, koji ovo odbijanje smatra "konačnim".

Schulz je dodao da "jako" podržava imenovanje bivšeg italijanskog premijera i ministra vanjskih poslova Massima D'Alemu na funkciju visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove, mjesto koje je predviđeno Lisabonskim ugovorom, javio je AFP.

- Miliband mi je rekao prije nekog vremena da se neće kandidirati i čuo sam da je to potvrdio tokom vikenda Poulu Nyrupu Rasmussenu, predsjedniku Evropske socijalističke partije, kazao je Schulz.

Miliband odbija da napusti britansku političku scenu, upravo pred parlamentarne izbore u proljeće 2010.,koji se najavljuju kao teški za laburiste.

Još u nedjelju je Massimo d'Alema ocijenio da ima malo šanse da postane novi šef diplomatije EU-a u odnosu na Milibanda.

fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak