Medijski pluralizam neće biti reguliran na nivou Unije

Radiosarajevo.ba
Medijski pluralizam neće biti reguliran na nivou Unije

Zastupnici Evropskog parlamenta odbacili su u srijedu u Strasbourgu prijedlog rezolucije u kojoj se traži donošenje evropskog zakona o pluralizmu i koncentraciji medija.

Prijedlog rezolucije, koji je sastavila grupa liberalnih zastupnika, dobio je potpuno jednaki broj glasova za i protiv - 338, dok je osam zastupnika bilo suzdržano.

U toj rezoluciji tražilo se od Evropske komisije da sastavi prijedlog direktive (evropski zakon) o pluralizmu medija i sprječavanju koncentracije vlasništva u medijima. Uz taj prijedlog bilo je još osam prijedloga rezolucija o slobodi i pluralizmu medija, u prvom redu u Italiji, ali i u drugim državama članicama. Nijedan od tih prijedloga nije dobio potrebnu većinu u Evropskom parlamentu.

Takav ishod glasovanja pozdravila je najveća politička grupa u Evropskom parlamentu - Evropska narodna stranka (EPP), koja smatra da je to pitanje nacionalna stvar država članica, a ne evropsko pitanje.

- EPP je danas dobio bitku za svoju tvrdnju da Evropski parlament nije primjereno mjesto za raspravu o nacionalnim pitanjima, niti za osudu vlade neke od zemalja članica. EPP se zauzima za slobodu i neovisnost medija u Evropi i izvan nje, ali to se načelo ne smije upotrijebiti za nečiju korist, istaknuo je šef zastupničke grupe EPP-a Joseph Daul.

Ovo je drugi put ovog mjeseca da Evropski parlament raspravlja o slobodi medija. Na sastanku 8. oktobra zastupnici su vodili žestoku raspravu o slobodi medija u Italiji. Zastupnici ljevice i liberala traže da se pitanje pluralizma medija riješi zakonom na evropskom nivou, dok desnica upozorava da se EU ne smije zlourabiti za rješavanje nacionalnih pitanja.

Zagovornici ideje da se koncentracija medija ograniči zakonom na evropskom nivou, upozoravaju da napada na pluralizam medija ima ne samo u Italiji nego posvuda u Evropi, posebno kada je riječ o najmoćnijem mediju, televiziji, prenosi Hina.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak