U sarajevskom naselju snimljena zmija: Pitali smo stručnjakinju imaju li građani razloga za brigu?

2
Radiosarajevo.ba
U sarajevskom naselju snimljena zmija: Pitali smo stručnjakinju imaju li građani razloga za brigu?

Građani Sarajeva uočili su danas, 9. juna zmiju uz rijeku Miljacku na području sarajevskog naselja Otoka.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak, a tim povodom portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Emru Hamidović, doktoricu veterinarske struke, koja je objasnila o kojoj vrsti se radi te kako se ponašati kada uočimo zmiju.

"Na snimku je smuk (Zamenis longissimus), najveća bosanskohercegovačka zmija. Ona nije otrovna i vrlo je korisna zmija koju je velika pogreška ubiti. Zmije su dio naše prirode i čim prije prihvatimo tu činjenicu, lakše i bolje ćemo reagovati kada ih sretnemo", kazala je veterinarka za portal Radiosarajevo.ba.

Mladi u Sarajevu održali još jedne proteste i najavili kolektivnu tužbu: "Para ima kad se ne krade"

Naša sagovornica objasnila je kako se ponašati kada uočimo smuka.

"Gmizavci izazivaju strah ili osjećaj nelagode kod ljudi, ali ne moramo nešto voljeti da bi učili o tome. Najbolje je odmaknuti se od zmije i posmatrati kako se hrani štetnim glodarima koji bi nam prouzrokovali mnogo više štete nego ta zmija. Trebamo se više fokusirati na koegzistenciju ljudi i zmija jer bi se iznenadili koliko su ti reptili korisni za našu okolinu. Dakle, najbolje se odmaknuti i ne pokušavati napraviti prvi korak jer zmija kada se osjeti ugroženo borit će se za svoj život", zaključila je Emra Hamidović za portal Radiosarajevo.ba.

Kako se ponašati u slučaju ugriza zmije? Stručnjaci izdvojili ključne stvari

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice -poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno. Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Najzastupljenije neotrovne zmije su: smukulja (Coronella austriaca), smuk (Zamenis longissimus), bjelouška (Natrix natrix) i ribarica (Natrix tessellata).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak