Skupština KS: Dijelovi ove dvije sarajevske ulice imaju nova imena

0
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Dijelovi ove dvije sarajevske ulice imaju nova imena

Skupština Kantona Sarajevo je na nastavku 14. sjednice donijela  Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj j sistemskoj deratizaciji na području KS.

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalih izvođača neće tražiti rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova, s obzirom na to da izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, jer oni upotrebljavaju otrove, ne prometuju ih, te se isto ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Usvojena je i Odluka kojom se novoizgrađenoj ulici koja nema zvaničnog naziva, a koristi se naziv Grdonj do broja 89, na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići", daje  novi naziv: ulica "Hajrudina Ivazovića-Bebana". Takođe, današnjom skupštinskom odlukom je došlo do promjene naziva dijela ulice Panjina Kula na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv: ulica "Elvisa Husakovića Elija".

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Hajrudin Ivazović Beban je rođen 11. juna 1963. godine u Tuzli. Na početku agresije na BiH i opsade Sarajeva priključio se odbrani grada. Posebno se istakao u borbama na Baricama, Špicastoj stijeni, Orlovcu i Panjinoj kuli gdje je kao borac poginuo u 29 godini života 1992. godine na borbenoj liniji. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem 'Zlatni ljiljan', kao i općinskim priznanjem 'Plaketa sa zlatnim ljiljanima'. Elvis Husaković Eli je kao maloljetni borac poginuo u odbrani Sarajeva na početku agresije na BiH 1992. godine i dobitnik je općinskog priznanja 'Plaketa sa zlatnim ljiljanima'.

A, na današnjoj sjednici je usvojen i Izvještaj Ministarstva saobraćaja KS o utvrđivanju broja slobodnih dopunskih taksi oznaka za 2023. godinu.  Prema tom izvještaju, zaključno sa 2023. godinom, izdato je  855 dopunskih taksi oznaka i nema uslova da se u 2024. godini taj broj povećava. U protekloj godini izdate su dvije dopunske taksi oznake oznaka za prijevoz lica sa invaliditetom, a u ovoj godini su ispunjeni uslovi za izdavanje još četiri takve taksi oznake.

Uz usvajanja Izvještaja o radu Vlade za 2022. godinu, Skupština je prihvatila i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća Veterinarska stanica, ZOI '84 i Poljoprivredno dobro Butmir za 2021., odnosno 2022. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak