Šesti april: Sudbonosni datum grada podno Trebevića

F. Z.

"Ratovi te ruše, poslije prvog ide drugi, sve dok ponovo se nisi probudio u Jugi", stihovi su sarajevskog hip-hop sastava - Capital City Crew. Grad heroj probudio se prije 73 godine ponovo u Jugi. Na današnji dan 1945. godine "zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota - Srba, Muslimana i Hrvata" oslobođeno je Sarajevo.

Četiri godine ranije, šestog aprila 1941. godine počeo je Drugi svjetski rat u Jugoslaviji, a od prvog dana rata, 6. aprila 1941., kralj, Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske, vlada i njene razne institucije, te dio diplomatskog kora, povlačili su se i u općoj pometnji i panici bježali iz Beograda prema Sarajevu. Sarajevo se 18. aprila te godine našlo u sastavu ustaške NDH, odnosno pod njemačkom okupacijom.

Četiri godine kasnije grad na Miljacki je oslobođen. U antifašističkoj borbi koja je trajala četiri godine 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote za slobodu, a grad podno Trebevića dobio je svoj rođendan. Šesti april postao je sudbonosni datum za Sarajevo. Tog dana u završnim borbama za oslobođenje grada poginuo je Vladimir Perić - Valter. Najpoznatiji ilegalac stajao je do šestog aprila 1945. godine na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu.

Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada. Valter je s grupom boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše htjele da unište prilikom povlačenja. U ovim borbama, minobacačka granata prekinula je životni put Vladimira Perića. Ostala je legenda o neustrašivom i odvažnom obavještajcu Valteru. Vratit će se Valter...

Na današnji dan 1975. godine otvorena je i robna kuća Sarajka, jedan od simbola grada, a osam godina ranije, šestog aprila 1967. godine održan je i prvi festival "Vaš šlager sezone" u dvorani Radničkog univerziteta "Đuro Đaković", odnosno današnjem Bosanskom kulturnom centru. Idejni tvorac festivala bio je producent i kompozitor Esad Arnautalić, a pokretač tadašnja Televizija Sarajevo.

Pobjednik prvog šlagera bio je 18-godišnji Kemal Monteno, koji će 18 godina kasnije svom gradu pokloniti jednu od najljepših pjesama u kojima je opjevan grad heroj. "Zajedno smo rasli grade, ja i ti isto, plavo nebo poklonilo nam stih, ispod Trebevića sanjali smo sne, ko će brze rasti, ko će ljepši biti..." Ovaj festival iznjedrio je niz hitova, a bio je pozornica velikanima poput Montena, Zdravka Čolića, Davorina Popovića...

Tačno 47 godina nakon oslobođenja Sarajeva od fašizma grad podno Trebevića započeo je još jednu bitku. Tog dana Evropska zajednica priznala je Republiku Bosnu i Hercegovinu, a ispred zgrade UN-a u New Yorku zavijorila se zastava s Ljiljanima. Od početka agresije i opsade Sarajeva, pa sve do 31. jula 1995. godine u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.598 djece.

"I kad proradi ova naša žičara, mi sjednemo i odvezemo se skroz gore na Vidikovac, a onda kad dođes na Vidikovac, izađeš nadišeš se zraka, i onda se lagano okreneš, pogledaš dole a ispod tebe puklo Sarajevo, i gledaš ga kao da vidiš cijeli smisao postojanja...

- Ti baš voliš ovaj grad...

- Jako. Ali ima i onih koji ga ne vole, ali šta ćeš nisu oni krivi što im Bog nije dao dušu".

Danas će nakon 26 godina u Sarajevu ponovo krenuti gondole žičare prema Trebeviću. Još jedan od simbola grada vraća se građanima grada na Miljacki. Sarajevo se budi i raste, grad heroj opet piše historiju na sudbonosni datum. Stoji ponosno i prkosno.  Danas je dan kada se mješaju ponos, sreća, tuga, bol. ... Danas je Dan Grada Sarajeva, grada koji je simbol ljubavi, sreće, ali i optora protiv svih fašističkih zlotvora koji su na njegovim kapijama, prije ili kasnije uvijek "lomili zube".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak