Sarajevski studenti na razgovoru kod tužiteljice Dalide Burzić

Enes Hodžić
Ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo danas se okupila grupa studenata psihologije iz Sarajeva koji od ove institucije, ali i glavne tužiteljice Dalide Burzić traže transparentnost i javno iznošenje svih činjenica u slučaju Sanjina Sefića.

Podsjećamo vas, Sanjin Sefić je osumnjičen da je 10. oktobra u centru Sarajeva skrivio udes u kojem su poginule dvije studentice psihologije – Selma Agić i Edita Malkoč.

Studenti, kojima su se pridružili i roditelji, ispred Tužilaštva donijeli su transparente, ali i stol i stolice – jedna je rezervirana za tužiteljicu Burzić s kojom žele razgovarati.

Lamija Spahić, predstavnica ovih studenata za naš je portal kazala kako su se okupili na ovom mjestu, s pitanjima i zahtjevima, jer smatraju da Kantonalno tužilaštvo ima izrazito veliku odgovornost pružanja krivično-pravne zaštite građana.

„Danas smo došli s pitanjem - šta se dogodilo na ročištu 26. oktobra po pitanju zadržavanja saučesnika Sanjina Sefića u pritvoru. Zanima nas da li su predložene i poduzete bar mjere zabrane njihovog izlaska iz države. Nadalje, zahtijevamo utvrđivanje i preuzimanje odgovornosti, tražimo zvaničnu i javnu dokumentaciju o tome da je Tužilaštvo primilo osam krivičnih prijava protiv Sefića, a ne 18 kako tvrdi komesar Vahid Ćosić. Upravo tih deset krivičnih prijava predstavlja obmanjivanje javnosti“, kazala je Spahić za portal Radiosarajevo.ba.

Istaknula je da studenti zahtijevaju obradu pitanja korupcije, jer prema izvještaju o radu tužiteljice Burzić „stoji da je podignuto 16 krivičnih prijava po predmetu korupcije protiv samo šest lica“.

U trenutku kad je naš reporter razgovarao sa studentima, ispred Tužilaštva je izašla i Dalida Burzić te im uputila poziv da uđu na razgovor. Šest studenata otišlo je na razgovor kod tužiteljice, a više detalja o ovom susretu trebalo bi biti poznato tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak