Sarajevske heroine Suada i Olga među prvima su ustale da brane mir u BiH

S. H.

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, predstavnici Grada Sarajeva, Kluba Sarajlija iz Dubrovnika te općina Centar i Novo Sarajevo prisjetili su se danas prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način građani i predstavnici institucija obilježili su 27. godišnjicu od pogibije Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, hrabrih učesnica demonstracija za mir 1992. godine.

"Ovaj datum simbolizira 27 godina od dana kada su prolivene nevine kapi krvi i proglašen početak rata. Puno je godina prošlo, ali danas smo dokazali da je život ovdje moguć", rekao je Igor Gavrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sarajeva.

Gavrić je dodao da se nada da će opravdati njihovu žrtvu.

"Dvije mlade osobe su ovdje bile u mirnoj šetnji ne sluteći da ih agresor vreba sa Holiday Inna", ispričala je Senada Karović iz Udruženja civilnih žrtava rata, navodeći kako se danas sve čini da se žrtva i agresor izjednače, te kako nije mogao naslutiti tada da će se takvo što dogoditi Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak