Radovi na 'sarajevskim ružama': Sanirano 10 obilježja, a do kraja godine u planu popraviti još 13

1
Radiosarajevo.ba

U sklopu svojih aktivnosti, Memorijalni centar Sarajevo, tokom ove godine sanirao je deset "sarajevskih ruža" - memorijalnih obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva tokom 1425 dana opsade grada.

Granate su ostavljale kratere na asfaltu, razarale grad i ubijale civile i ti tragovi udara danas se ispunjavaju crvenom bojom, kao simbolom prolivene krvi.

Svaka ruža nosi priču i zato je Memorijalni centar Sarajevo posebnu pažnju posvetio i "sarajevskom ružičnjaku", vršeći redovnu sanaciju, održavanje i popunjavanje nedostajućih "latica". Ruže su sanirane na Trgu djece Dobrinje, u blizini Veterinarskog fakulteta, u ulici Braće Begića, kao i na platou Historijskog muzeja te duž ulice Zmaja od Bosne gdje je sanirano pet, što ukupno čini deset ruža.

Elmedin Konaković otvoreno: "Nisam odobrio dolazak Vulina s helikopterom. I neću to nikad odobriti"

U narednom periodu, do kraja ove godine, prema riječima direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića, planirana je obnova još trinaest

"Od izuzenog je značaja da se ova mjesta u gradu obilježe, da se ruže sačuvaju od propadanja jer su one spomen-obilježje kojim se vrlo autentično prikazuje prošlost Sarajeva pod opsadom. Ovaj grad je prepun rana, u prosjeku je 329 granata padalo svakodnevno. Ubijen je 11.541 civil, od čega 1.601 dijete u bezbrižnoj igri, a samo u jednom danu, u ljeto 1993. godine, na glavni grad palo je 3.777 granata", kazao je Kulanić i dodao da je zato važno da se "sarajevske ruže" sačuvaju od propadanja jer su one ožiljci – svjedoci agresije na ovaj grad i njegove patnje.

Neke od lokacija na kojima se nalaze "sarajevske ruže" i koje su u planu za sanaciju su "ruže" u Isevića sokaku, ispred ulaza u sarajevsku Katedralu, na Trgu Karla Paržika, te u ulici Maršala Tita ispred ASA banke. Pored ovih, bit će potrebna sanacija neoznačenih ruža kod Filozofskog fakulteta, Srednje tehničke škole, Željezničke stanice, na Trgu ZABVNOBIH-a, kao i duž ulica Senada Mandića Dende, Džemala Bijedića, Sutjeska, Hasana Sućeske, Adija Mulabegovića i na dobrinjskom parkingu u ulici Kasima Prohića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak