Priča naših hrabrih vatrogasaca: Kako smo spasili brata (2) i sestru (4) u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Priča naših hrabrih vatrogasaca: Kako smo spasili brata (2) i sestru (4) u Sarajevu

Priča o hrabrim sarajevskim vatrogascima ovog vikenda obišla je regiju. Naime, na poziv građana da se na prozoru jedne zgrade na 6 katu nalazi dječak odmah su izašli na teren. Brzom intervencijom uspjeli su provaliti u stan i doći do dječaka koji se nalazio na vanjskom dijelu prozora. Osim njega u stanu je pronađena i njegova četeverogodišnja sestra.

S hrabrim vatrogascima Muhamed, Fikret i Haris razgovarali su novinari Nova BH.

"Muškarac je dojavio da se beba nalazi na prozoru šestog sprata zgrade. Dispečer je odmah svirao uzbunu gdje su vatrogasci sišli i krenuli smo prema adresi gdje ih je dočekao zastrašujući prizor, dječak je sjedio na klupici prozora s vanjske strane.

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

U jednom momentu dječak je ustao i hodao po klupici od prozora. Pa zamislite s vanjske strane klupica je širine 15 cm i dijete kada je vidio dole kolegu, dječak je pružao ruke. Potom mu je kolega govorio sjedi, sjedi, smiri se eto čike, sada će ti čokoladicu kupiti, smirivao ga i onda je dječak opet sjeo", rekao je Muhamed Duran, komandir voda PVB KS.

"Pa bio je veliki strah kada se vrata otvore da se djeca ne prepadnu kada nas vide. Da ne bi slučajno pao ovaj dječak što je bio već napolju", dodao je Fikret Mućaki, komandir odjeljenja PVB KS.

Sarajevo: Uhapšena majka koja je ostavila djecu u stanu, jedno zamalo palo s prozora

Duran je detaljno opisao kako su spasili dječaka.

"Polako smo se ja i moj kolega prišunjali djetetu iza leđa išareteći djevojčici iza leđa da šuti. Kada smo prišli, kada smo ga uhvatili ja vama ne mogu opisati taj osjećaj. To nije svakodnevnica da radimo tako nešto. Jednostavno knedla se u grlu stvorila. Oči vam budu pune suze. Drago vam bude da ste uradili tako nešto i što ste spasili dječiji život", ispričao je Duran, dok je Mućaki dodao:

"Djeca su se iznenadila. Oni su nas sve grlili i vatrogasce i hitnu i policajce, svi se slikali s njima dali im vode. Oni su bili sretni jer su Bog zna koliko bili zaključani".

Vatrogasac Haris Kamber rekao je da mu je ovo bila najteža interevencija u 10 godina karijere.

"Psihički najteža jer kada smo došli i kada sam ga vidio na prozoru u momentu šok pa sam se vratio u realnost. Moram biti sabran da bi to sve ispalo kako treba. Znam da ako nije ugrožen neki ljudski život lakše mi je. Ovako kada na dojavi kažu da imaju osobe, djeca, neko u kući  to je već drugo razmišljanje. Odmah se koncentrišeš kako ćeš spasiti te ljude, šta je u pitanju i kako reagovati", rekao je Kamber.

A, heroji vatrogasci ističu da godišnje imaju više od 2 hiljade intervencija.

"Sama činjenica da PVJ ima od dvije do 2500 hiljade intervencija govori o količini rada vatrogasaca u KS. Nisu to naravno sve požarne intervencije. Imamo oko 1500 požarnih, ostale su tehničke gdje imamo i saobraćajne nesreće, zaglavljene liftove, spašavanje s visina, spašavanje životinja. Generalno pomažemo našim sugrađanima u bilo kakvim nevoljama. U svijetu su vatrogasci svugdje heroji, nekako su na posebnom mjestu. Dajte da to bude i u BIH jer zaista ovaj posao vrijedi", naveo je Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak