Poznato kad se otvara spomenik Krila slobode: Građani iz cijele BiH pozvani da dođu na brdo Žuč

6
Radiosarajevo.ba

Spomenik "Krila slobode", koji se gradi na brdu Žuč, bit će otvoren u subotu, 8. juna ove godine.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio je zanimljivu fotografiju spomenika koji uskoro treba biti završen te napisao:

"Pronađite radnike na slici. Dvojica u zelenim i jedan u crnoj majici. Spomenik 'Krila slobode' na brdu Žuč. Ostalo je još 12 dana.

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

Planirajte tu subotu biti gore, slaviti pobjede koje su donijele slobodu."

Kamen temeljac za ovaj spomenik položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

Općina je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko četiri kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda. Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH.

Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda.

U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo, saopćeno je ranije iz ove općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak