Studenti i profesori odali počast Selmi i Editi: Želimo pravdu

S. H.
Prošlo je tačno pola godine otkako su studentice Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe tragično nastradale u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu.

Desetog oktobra prošle godine oko 21.35 sati Sanjin Sefić je vozio Golf 6 ulicom Zmaja od Bosne iz pravca Pofalića prema Marijin-Dvoru i kretao se brzinom od oko 105 kilometara na sat kada je usmrtio Selmu i Editu koje su u tom trenutku prelazile raskrsnicu na pješačkom prijelazu.

Dan nakon tragične nesreće, klupe u kojima su Selma i Edita slušale predavanja iz oblasti psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu ostale su prazne, a njihove kolege i profesori bili su šokirani i tužni. Od tada ne daju da njihovo ime i slučaj padne u zaborav, stoga su se i danas okupili na mjestu stradanja svojih kolegica kako bi im odali počast.

Na mjesto stradanje cvijeće je položio i dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo, šefica Odsjeka za psihologiju Jasminka Kulenović Džapo, predsjednik Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta Suad Beganović, a zatim i ostale kolege i profesori.

"Okupili smo se šest mjeseci nakon smrti naših dragih studentica da im odamo počast i skrenemo pažnju da je potrebno da se više brine o ljudima. Filozofski fakultet je u blizini ove raskrsnice, veliki broj studenata ovuda prolazi, a nema podzemnog prolaza", rekao je Fočo, te dodao da je pokrenuta inicijativa da se Selmi i Editi podigne spomenik na mjestu nesreće.

Građani Sarajeva će i večeras odati počast Selmi i Editi, u vrijeme kada se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su one izgubile život. 

"Ovdje smo da odamo počast onome što su Selma i Edita bile i što su i danas za nas", rekla je danas studentica Lamija Spahić, predstavnica neformalne grupe studenata, koja je pozvala na večerašnje proteste kojima će se pridružiti i porodice Selme i Edite.

Spahić je istaknula kako će istrajati da ovaj slučaj ugleda pravdu, te kako će ukazivati na nerad nadležnih institucija. "Mi ne tražimo demoniziranje Sefića i njegovih pomagača, već samo pravdu", dodala je Spahić.

"Pokažimo zajedno da nisu zaboravljene i da je cijeli sistem zakazao u čuvanju ovih mladih života od sarajevskih ulica. Najvažnije od svega, pokažimo da smo uz njihove porodice, da pažljivo pratimo sudski proces i do kraja insistiramo na najvišim zakonskim kaznama", saopćili su organizatori okupljanja koje je zakazano za večeras u 21:00 sat ispred Historijskog muzeja na Marijin-Dvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak