Oglasili se iz ViK-a: Voda za piće u Sarajevu je ispravna

3
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz ViK-a: Voda za piće u Sarajevu je ispravna

KJKP Vodovod i kanalizacija reagovao je na dezinformacije koje su se počele širiti društvenim mrežama o navodnoj neispravnosti kvaliteta vode u Kantonu Sarajevo.

"Kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo se vrši svaki dan uključujući i vikende i praznike.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode pri KJKP Vodovod i kanalizacija analizira oko 30 uzoraka vode dnevno na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre kvaliteta vode.

Svečani prijem u Parizu: Mirela Bećirović podijelila nove fotografije iz Francuske

Laboratorija je opremljena sofisticiranim analitičkim instrumentima tako da se u skladu sa sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće periodično vrše i analize na specifične parametre kao što su metali, pesticidi, mineralna ulja, policklični aromatski ugljovodonici, nusprodukti dezinfekcije, anionski deterdženti, cijanidi i floridi. Uzorci se uzimaju na cijelom gradskom području tako da pokrivaju sve pravce vodosnabdijevanja sa svih izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Sarajeva.

Osim Laboratorije za kontrolu kvalite vode koja se nalazi pri KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo kontrolu vode iz sistema javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija vrše i laboratorije Euroinspekt d.o.o. Sarajevo, Institut za vode d.o.o. Bijeljina i Centar za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Rezultati svih analiza potvrđuju da je kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo u okviru normi propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće", izjavili su iz ViK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak