Obilježena godišnjica stradanja Gabriele Morena Locatellija: Italijan čiji je jedini put bio mir

0
Radiosarajevo.ba

Sjećanje na mladog mirovnjaka Gabriele Morena Locatellija ubijenog 3. oktobra 1993. tokom protesta za prestanak borbi u Sarajevu obilježeno je danas na mostu Suade i Olge. 

Obilježavanju i polaganju cvijeća na mostu Suade i Olge, prisustvovali su sekretar ambasade Italije u BiH Lorenzo Donatelli i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić. 

Gabriel Moreno Locatelli je simbol borbe u civilnom aktivizmu čiji je jedini cilj bio mir. Porijeklom iz Italije, u Sarajevo je došao da podrži ideju mira. Ubili su ga snajperisti s položaja koji su držali pripadnici srpske vojske na Vrbanja mostu, prvoj liniji borbi tokom rata.

Objavljen konkurs za dodjelu stipendija dr. Azra Spahić i dr. Alma Suljić za akademsku 2024/25

Ubijen kada je prelazio most sa zastavom mira u rukama, uz prethodnu obavijest da je mirovni agent. Dok je bio na koljenima, metak ga je pogodio u leđa. Odmah je prevezen u francusku bolnicu, operiran je dva puta, ali nije preživio. Uzdišući posljednji put pitao je da li su njegovi drugovi dobro.

Podsjetimo, Locatelli je bio i član udruženja "Beati Costruttori di Pace" (Blaženi graditelji mira). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak